Minden az e-bookról: zöld könyv, szülőköszöntő, bevételszerző

Nem papír alapú könyv, tehát szokatlan. Vállalkozók kezében szuper lehetőség. Kedves szülőköszöntő ajándék esküvőkön, ami egyedi jelentéssel bír. Környezetkímélő, nem kell egy komplett erdőt kivágni, ha olvasni akarunk. Kíméli a szemet és a pénztárcát.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Miért és mikor érdemes e-book-ot készíttetni manapság? Erről faggatjuk interjúnkban Erdőssy Tina arculattervezőt, a ZogWebdesign ügyfélkapcsolati munkatársát, akivel az e-book-okról beszélgetünk. 

E-book
E-book
  • Vágjunk a dolgok közepébe és jöjjön az első nehéz és örök kérdés. Melyik a jobb: az e-book vagy a hagyományos papír alapú könyv? Kell egyáltalán választanunk közöttük?
     
  • Valóban nehéz erre rövid és egyértelmű választ adni, ez továbbra is egy vitatott dolog. Magam is, nagy könyvrajongóként, állandóan küzdök a dilemmával, hogy mikor melyiket válasszam. De talán pont ez a kérdés adja meg az adekvát választ. Sötétben olvasáskor egyértelműen az e-book a nyerő választás, hiszen az e-olvasók (e-Reader) által használt fény a sötétben láthatóvá teszi a szöveget úgy, hogy ne kelljen erős lámpát használni az olvasáshoz és nem zavarok ezáltal senkit. Viszont, ha igazi, téli bekuckózós olvasás élményre vágyom, akkor a papír alapú könyvek valósabb élményt nyújtanak, hiszen a papírlapok érintése, a zizegő papírlapok  lapozása és a könyv illata, ami a tea illatával keveredik, nem helyettesíthető dolog.
     
  • Tehát akkor mégis mi alapján válasszunk? Mi az előnyük és a hátrányuk?
     
  • A döntést mindenkinek saját habitusához kell igazítania, hiszen minden ember különböző. Viszont azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a mai korunkban az e-book-oknak megvan teljességgel a létjogosultságuk. Az e-book-ban könnyedén meg tudjuk jelölni egy kattintással az érdekesnek vagy fontosnak tartott gondolatokat anélkül, hogy összefirkálnánk egy könyvet. Vagy egy mondatot, bekezdést kijelölve el lehet menteni egy különálló dokumentumba, ahol aztán később visszaolvashatjuk őket, mint a történet kvintesszenciáját. Aztán arról se feledkezzünk meg, hogy az e-book nagyon praktikus, kis helyen elfér, nem nehéz, utazáskor kiválóan használható, van szótár funkciójuk, ami idegen nyelvű könyvek olvasása közben hasznos lehet az olvasóknak. Ezzel szemben a kézben fogható könyvek nagy helyet foglalnak el, és ráadásul még nehezek is, vigyázni kell rájuk, hogy ne legyenek foltosak vagy szakadtak.
     
Readies 1930 első e-book
Readies 1930 első e-book
  • Az érveidet hallgatva az e-book vezet a papír alapú könyvvel szemben 8:4 arányban.
     
  • Nos, az e-bookok töretlenül gyűjtik a rajongóikat. Már 10 évvel ezelőtt az USA-ban a könyvpiac 20%-át az e-book eladások tették ki. Becslések szerint 2023-ban az olvasók 662 millió e-könyvet, hangoskönyvet és digitális magazint néztek-hallgattak meg, ami 19%-os növekedést jelent 2022-hez képest. A tavalyi évben a digitális tartalom iránti kereslet az e-könyvek piacának 48%-os növekedésében is megmutatkozik. Azt mondhatjuk, hogy egyre népszerűbbek az e-book-ok.
     
  • Feltételezem, hogy nem regényekre vagy novellákra kell gondolnunk akkor, amikor a ZogWeb szolgáltatások között meglátjuk az e-book írást. A ZogWebdesign milyen jellegű e-book-ot ajánl ügyfeleinek?
     
  • A rövid novellát azért nem zárnám ki, mert van egy profi történetmesélőnk, Viktor, aki ebben a műfajban kiemelkedően jót tud alkotni, ha a megrendelők szabad kezet adnak neki. Például az Esküvői Honlapokra, a Rólunk menübe megírt fordulatosan izgalmas történetek a jegyespárokról, amiknek a csattanója természetesen az esküvő vagy a lánykérés. Aztán itt van a szülő ajándéknak szánt személyes ihletésű, szívhez szóló, de mégis frappáns humorral fűszerezett, anekdotázós e-book, melynek keretét a családi történetek adják. Ezeken kívül még a vállalkozóknak ajánlunk különböző szempontok alapján összeállított szakmai jellegű e-book-ot.
Szülőajándék
Szülőajándék
  • Nos, akkor kezdjük talán a szülőköszöntő e-book-kal. Fejtsd ki, kérlek, hogy erről mit érdemes tudni a pároknak.
     
  • Az esküvői szokások között a szülőköszöntés az egyik, melyet szinte soha nem mulasztanak el a párok. A szülőköszöntő ajándékot a szertartás után szokták átadni, de manapság már egyre gyakrabban szerveznek egy külön szűk körű vacsorát erre az alkalomra, ahol átadják az ajándékot. A szülőköszöntő ajándék esetében érdemes egy igazán személyes ajándékot választani, ami mindenki számára egyedi jelentéssel bír. Ez lenne a gyerekkori, kamaszkori emlékek alapján összeállított finom humorral átszőtt e-book, amibe bekerülnek régi fotók és vicces kézzel rajzolt illusztrációk.
     
  • Ne haragudj, de itt engedj meg nekem egy piszkálódó, provokatív kérdést. Miért válasszák ajándéknak a párok inkább az e-book-ot, mint mondjuk a szokásos virág-címkézett bor kombinációt, vagy vastagabb pénztárca esetén a  gravírozott ékszer-divatos karóra kombinációt esetlegesen körítve utazással?
     
  • Fontos, hogy a szülők érezzék, hogy időt és energiát szántak a fiatalok az ajándék kiválasztására. Ez olyan személyre szóló ajándék, amitől a szülők különlegesnek érezhetik magukat. A vicces történetek oldhatják a korábbi konfliktusokat a szülők és a fiatalok között, a humor pedig oldhatja a nagy nap feszültségét, stresszét. A könyvecske segítségével újra életre kelnek a régi történetek, összekapcsolhatják a történetek segítségével a múltat és a jelent, vicces analógiával akár párhuzamot is vonhatnak, ami segíthet feloldani a még esetlegesen fennálló ellentéteket. Az e-book segítheti az elszakadás-új egység születése folyamatot mind a két részről. Ez egy olyan saját készítésű ajándéktárgy lesz, ami maradandó, élményeket-emlékeket őrző, felejthetetlen, mindig kéznél levő meglepetés. Ezzel biztosan ki tudják fejezni a párok a hálájukat a szüleiknek azért a szeretetért, támogatásért, amit addig kaptak tőlük, hiszen a könyvben mindezt fel is tudják idézni.
     

E-book írás, szövegírás, weboldalkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Ez tényleg egy remek ötlet. Megvalósításához körültekintő munka, megfelelő eszközök és lelkesedés szükséges. Gondolom, mikor kezd már összeállni a könyvecske, akkor nektek is nagy örömet okoz.
     
  • Természetesen az alkotási folyamat minket is kellőképpen felvillanyoz. Megragadom az alkalmat és elmondom, hogy nem csak a szülőknek készíthetünk ilyen jellegű emlék e-book-ot, hanem a tanúknak is, akik a legtöbbször a jegyespár testvérei, vagy a koszorúslányoknak és a násznagyoknak, akik a fiatal pár közeli barátai szoktak lenni. Itt annyiban egyszerűbb a feladatunk, hogy könnyen és szívesen idézik fel a korábbi kalandos eseményeket a párok, amiket együtt éltek át ezekkel az emberekkel. Ennél az e-book-nál a kínosabb történetek is előkerülhetnek. Ebben az esetben Doma a kulcsemberünk, mert a szövegformázás lazább, oldottabb, bizalmasabb, közvetlenebb stílusú, egyszerre tréfás és gunyoros hangvételű, teletűzdelve szleng, trendi szavakkal. Ilyen jellegű e-book-okat lány- és legénybúcsúkra is szoktunk készíteni.
     
  • Van e még olyan dolog, amit szeretnél a szülőköszöntő e-book-kal kapcsolatosan megemlíteni?
     
  • Igen, még kiemelném azt az előnyét ennek az ajándéknak, hogy mindig kéznél van, bármilyen okos-eszközön el lehet olvasni, de bármikor papíralapúvá is tehető. Azonkívül környezetbarát jellegéről se feledkezzünk meg, ezzel mi is közösen a párokkal felelősséget vállalunk a minket körülvevő környezetért.
Mi sztorink esküvői honlapra
Mi sztorink esküvői honlapra
  • Szép zárógondolat. Akkor, szerintem ugorhatunk az Esküvői Honlapokon szereplő Mi sztorink részre. Hogyan képzeljük el ezt a bemutatkozó részt?
     
  • A Rólunk menüpontban, ha a párok megbíznak minket és nem saját magukat szeretnék bemutatni, akkor egy izgalmas, fordulatos, poénokkal tűzdelt novellát szerkeszt Viktor az átélt közös élményeik alapján. Az olvasóknak pedig komikus utazásban lehet részük. Viktor stílusjegyei pedig azonnal levesznek mindenkit a lábáról. A folytatást váróknak pedig szívesen elkészítjük a nászutas kalandokról szóló epizódot, amit beillesztünk az Esküvői Honlapba.
     
  • Ez már kész kalandregény.
     
  • Talán egy kis túlzással mondhatjuk ezt is. A lényeg, hogy az olvasót magával ragadja a történet, felkeltsük a figyelmét a főszereplők átélt kalandjaival, megpróbáltatásaival, de az emberi oldal bemutatása áll mindig a fókuszban, hiszen a pár megismertetésére összpontosítunk.
E-book vállalkozóknak
E-book vállalkozóknak
  • Most beszélgessünk egy kevésbé kalandos témáról, a vállalkozóknak ajánlott bevételszerző e-book-ról.
     
  • Megint cáfolnom kell a felvetésed, mert az egy téves elképzelés az üzleti jellegű e-book-ról, hogy száraz,  hírügynökségi stílusban íródik. Ez is lehet kellőképpen fordulatos, eseménydús és akár olvasmányosan megfogalmazott attól függően, hogy mi a célja az e-book-nak, illetve milyen téma áll a középpontjában. Egy vállalkozás történetének elmesélése, hogy hogyan jutott el valaki addig a pontig, ahol most tart, az lehet érzelemdúsabb vagy fordulatokkal teli historikus hangvételű. A termékről vagy szolgáltatásról szóló  vélemények, visszajelzések, esettanulmányok nem csak informatív módon megfogalmazottak lehetnek.
     
  • Tehát eddig kétféle felhasználási lehetőséget ajánlottál. Szedjük össze, hogy még milyen célból kérhetik a vállalkozók az e-book-ot tőletek.
     
  • Márka ismertség növelésére, szakértői profil bemutatására, mert egy e-book mindig nagyobb hatással van a célközönségre, mint egy sima bemutatkozó bejegyzés. Az e-book gyorsabban terjed a felhasználók között, mert mindig sok hasznos tudásalapú információt tartalmaz, valódi értéket sugall. 
    Aztán gyarapíthatjuk az e-mail listánkat vele, ami segítségével aztán DM leveleket vagy hírleveleket küldhetünk a célközönségünknek. Ez az egyik legklasszikusabb szerepe az ebook-nak, hogy listára való feliratkozásért adják cserébe. 
    Edukatív jelleggel is készülhet, amiben összegyűjtjük a GYÍK-ban szereplő válaszokat és egyéb további részletekkel, példákkal, videókkal vagy grafikákkal egészítjük ki célközönségünknek szóló megoldási javaslatainkat.

E-book írás, szövegírás, weboldalkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Gondolom, ez a hatféle felhasználási lehetőség az ingyen letölthető e-book kategóriába tartozik, kvázi a promóanyagok. Készülhet e olyan e-book is, amit már nem ingyen ad a vállalkozó, mert értékes a tartalma?
     
  • A kérdésed első és második felére is igen a válasz. Ha értékes gondolatokat, pénzre váltható információkat, szaktudást tartalmaz, vagy az olvasót egy olyan tudásszintre helyezi el, ahol már önállóan is tud cselekedni a továbbiakban, akkor feltétlenül javasoljuk, hogy megvásárolható formában lehessen hozzájutni.
     
  • Úgy látom rengeteg előnye van egy üzleti e-book-nak,  óriási lendületet tud adni egy vállalkozásnak, nőhet az ismertsége a piacon, és még pénzt is kereshet az értékes tartalommal direkt módon.
     
  • Igen, most meg tudom erősíteni a meglátásod. Úgy látom, hogy a beszélgetésünk vége felé nagyon jól megértetted az e-book-ok szerepét és lényegét. Nagyon is célszerű, trendi és modern kiadvány manapság.
Környezetbarát könyv
Környezetbarát könyv
  • Nos, azt gondolom, hogy ez az interjú felért egy intenzív tanfolyammal. Viszont zárásképpen javaslom, hogy beszéljünk egy kicsit az e-book környezetbarát jellegéről is. Tudom, hogy már érintettük ezt az előnyét, de a környezettudatosság ma nagyon is fontos téma. Azt hiszem többet érdemel egy mondatnál.
     
  • Ebben is egyetértünk. Az e-bookok használata kevesebb terhet ró a környezetre. Évente több millió új könyvet kinyomtatni nem a legfenntarthatóbb dolog, hiszen rengeteg erőforrást, vizet, áramot, faanyagot igényel. Rengeteg nyomtatott sajtóipari termék is megjelenik, a több ezer magazin, folyóirat és napilap mind csak terheli a Földet. Az már viszont egy biztató trend, hogy a legtöbb embernek örömet okoz, ha zölden cselekedhet, ha valami pozitívat tesz a környezetéért. Az emberek 87%-a gondolja, hogy még mindig többet tehetne azért, hogy környezetbarátabb módon éljen és helyes, tudatos magatartásával hozzájáruljon a környezeti károk mérsékléséhez. Az is egy biztató szám, hogy 2027-re az e-book használók száma további 10%-kal fog nőni becslések szerint, és jelenleg világszerte 93 millió használója van.
     
  • Ezek a számok jól hangzanak, az emberek világszerte egyre környezettudatosabbá válnak. Társadalmunkra nagy hatással van a környezetvédelem. A környezettudatosság a fogyasztóknál is megmutatkozik. Ez a környezettudatosság pedig növelni fogja a tudatos fogyasztást, a tudatos vásárlást. A tudatos vásárlás a racionális meggondolást jelenti, illetve a teljes összkép tudatában való döntést. Jelen esetünkben ezért joggal gondolhatjuk, hogy az e-book-ok iránti érdeklődés is ténylegesen növekedni fog, mint ahogy Te is említetted. 
    Nagyon köszönöm a beszélgetést és kívánom, hogy minél többen rendeljenek tőletek e-book-ot, mert azt gondolom, hogy egy társadalmilag felelős vállalkozás vagytok, és mind szakmailag, mind emberileg is kiváló közösséget alkottok.
     
  • Köszönjük a kedves szavakat! Mindig igyekszünk meghálálni a belénk helyezett bizalmat.
Edukatív jellegű e-book
Edukatív jellegű e-book

Gyakori kérdések


Mi az az e-book?

Az e-könyv egy papír alapú könyv vagy kiadvány elektronikus vagy digitális változata, amely elolvasható e-Readerben (például Kindle vagy Nook), táblagépen, okostelefonon, illetve számítógépen vagy laptopon.

Mikortól beszélhetünk először az e-book-ról?

Az ötlet az 1930-as években az amerikai avantgárd író, Bob Brown  fejéből pattant ki, amit először a feltaláló Readies-nek nevezett el. Szerinte ez egy egyszerű olvasógép lett volna, amelyet hordozni lehet, és bármilyen régi fajta elektromos hálózatra kötve százezer szavas regényeket olvashatnak el tíz perc alatt az olvasók a segítségével. A könyvek tárolását egy előre betöltött mikrofilm-szerű szalaggal oldotta volna meg, melyek egy erős nagyítást adó üveg mögött lettek volna tekerhetők, de az egész koncepció csak ötletként maradt fenn, tehát kézzel fogható terméket nem alkotott az ötletéből. A tényleges e-book elődöt Ángela Ruiz Robles alkotta meg 1949-ben, aki spanyol tanárnőként tevékenykedett. Ezt az “e-book-ot” Enciclopedia Mecánica-nak hívták. A találmány ugyan nem működött elektronikusan, ám volt benne olvasólámpa, nagyító, hangfelvételek és számológép is. A modern e-book-ok tényleges feltalálójának az amerikai Michael S. Hart-ot tartják világszerte. Ő hozta létre ugyanis a Gutenberg Project-et 1971-ben, melynek célja az írásos művek digitális megőrzése volt. A legelső tényleges e-book olvasó készülékek 1998-ban jelent meg, a Rocket E-book, ez egyszerre 10 könyvet tudott tárolni.

Hányféle e-book-ot rendelhetnek meg az érdeklődők a ZogWebdesign-tól?

Alapvetően kétfélét: vállalkozóknak szóló e-book-ot, ennél többféle témából tudnak válogatni a megrendelők; és szülőköszöntő e-book-ot vagy barátoknak szóló emlékkönyvszerű e-book-ot készítünk.

Milyen hosszúságú a ZogWebdesign által készített e-book?

A vállalkozásoknak általában 20-25 oldalas e-book-ot készítünk. A szülőköszöntő e-book és a barátoknak szóló emlékkönyvszerű e-book hossza 6-20 oldalas lehet megrendeléstől függően.

Mennyi idő alatt készül el egy e-book nálatok?

Az átlagos elkészítési határidő 1 hónap. Szülőköszöntő e-book esetében vállalunk expressz elkészítési határidőt is, ami néhány napot jelent. Ez a szolgáltatásunk természetesen feláras.

Mennyibe kerül nálatok egy e-book?

A szülőköszöntő e-book ára 70 000 forinttól 120 000 forintig terjed, attól függően, hogy milyen jellegűt kérnek a megrendelők. A vállalkozásoknak szóló legegyszerűbb szöveges e-book ára 120 000 Ft. Különleges kérések teljesítésére mindig nyitottak vagyunk, de ez feláras szolgáltatás. Az aktuális alap áraink mindig megtalálhatók a weboldalunkon.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje