Miért érdemes készíttetni esküvői weboldalt

Az esküvői weboldal elsődleges célja, hogy a vendégeknek egy információs csomópontot biztosítson, ahol minden fontos tudnivalót megtalálhatnak a nagy napról. Ez egy technológia, ami rendelkezésre áll az esküvőszervezési folyamatok leegyszerűsítésében.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Esküvői weboldal készítés interjú
Esküvői weboldal készítés interjú

Interjú egy jegyespárral, V.Adrienn-nel és P. Dáviddal, akik megrendelték az esküvői weboldalukat tőlünk és megosztják tapasztalataikat, gondolataikat ezzel kapcsolatban.

Hol és mikor hallottatok először az esküvői weboldalról, mint lehetőségről?

Dávid: Egy volt egyetemi évfolyamtársam küldte el nekem meghívóként az esküvői weboldalának a linkjét másfél évvel ezelőtt.  Egy angol lányt vett feleségül, aki úgy gondolta, hogy ehhez az online eszközhöz folyamodik, hogy segítsen az esküvőjük tervezésének és szervezésének folyamatában itt Magyarországon.

Adri: Már akkor nagyon megtetszett nekünk ez a legújabb trend, hasznosnak és praktikusnak találtuk. Mivel mindketten a millennial Y generációhoz tartozunk, igazi internetes bennszülöttek vagyunk, ezért a digitális okos eszközök használata a mindennapi életünk része. Elvárjuk, hogy a szükséges információkhoz könnyen hozzáférjünk eszközeinken, ha szükség van rá. Forradalmárok már nem leszünk ezen a területen, hiszen külföldön már nagyon népszerű és elterjedt ez a fajta weboldal, de zászlóvivők még biztosan lehetünk Magyarországon.

Dávid: Tehát akkor eldöntöttük, hogy a nagy napunk előtt mi is csináltatunk egyet, mert a szerveznivalókat így könnyebb lesz nyomon követni. 

Mi tetszett meg a legjobban az esküvői weboldal használatában?

Dávid: Egyértelműen a gyors, egyszerű kommunikáció lehetősége közöttünk és a meghívott vendégek között.

Adri: Ez egy olyan digitális eszköz, amely tartalmazza az esküvővel kapcsolatos összes fontos részletet, amelyet a vendégeknek tudniuk kell, de egyben egyedi is, mivel személyre szabottan tükröz minket. Ezzel kézben tarthatom az irányítást. Minden nyomon követhető.

Dávid: Röviden összefoglalva az esküvői weboldal produktív kombinációja a kemény szervezői munkának és a folyamatok leegyszerűsítésének.

Miről osztottatok meg információkat a weboldalon? Milyen menüpontokat választottatok?

Adri: Természetesen mi is azt gondoltuk az elején, hogy az alap legfontosabb infók elegendőek lesznek, úgy mint: a ceremónia eseményei időrendben, helyszínről infók, magunk bemutatása, öltözködési kód, RSVP oldal a vendégszám megerősítéséhez. Készítettünk kérdőíveket is a különböző igények felméréséhez, mint például az étkezéshez, szállás megközelítéshez.

Dávid: Aztán rájöttünk, hogy itt kitérhetünk hosszú ívű részletekre is, mint például a helyszínhez vezető konkrét útvonaltervek és parkolási lehetőségek felvázolása. Hamar kiderült számunkra, hogy érdemes lehet felvenni a “Gyakran Ismételt Kérdések” szakaszt, amely leírja azokat a szükséges részleteket, amik megnyugtatják a vendégeket. Szóval annyi részletbe mehetsz bele, amennyit csak akarsz, nincs szóhatár az esküvői weboldalnál.

Adri: A logisztikai információk mellett felvázoltunk néhány kínos témát is, mivel ezen a felületen szebben és összeszedettebben meg lehet fogalmazni ezeket a kéréseket, így nem tűnnek durvának vagy rámenősnek, és mi sem feszengtünk annyira, mintha szóban kellett volna ezeket elmondani. Például finoman megemlítettük, hogy gyerekmentes esküvői vacsorát és partit szeretnénk szervezni, illetve pénzbeli ajándékot kérünk mindenkitől, mivel egy egzotikus helyre szeretnénk utazni nászútra. Ebből a szempontból áldás volt ez a weboldal.

Weboldalkészítés, szövegírás szakértelemmel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Melyik része a weboldalnak áll a legközelebb hozzátok? Mi a kedvenc részetek a weboldalon?

Dávid: Gondolom most azt várod, hogy rávágjam erre a kérdésre: ez nehéz, nem tudom. Pedig könnyű a válasz. Az egész, úgy ahogy van. Mert tükrözi megjelenésében és hangulatában a jövőbeli nagy napunkat, szerintem a vendégek bepillantást kaphatnak már most arról, mire számíthatnak majd. A honlap különböző mintái és színei nagyon jól illeszkednek az esküvői elképzeléseinkhez. Külön köszönet ezért Tinának!

Adri: Természetesen én is így gondolom, de azért kiemelném a násznép bemutatását mókás anekdotákkal, Doma remekelt ennél a résznél. Illetve felkerült néhány nagyon szép fotó is rólunk, amit külön köszönünk.

Dávid: Ha már a szöveget említetted, akkor most megragadom az alkalmat és elmondom, hogy nagyon jó döntés volt a részünkről, hogy az eddigi kalandjaink történetének megírását Viktorra bíztuk, mert olyan lett, mint egy izgalmas regény.

Most én is egy kínos témát szeretnék felvetni. Mit gondoltok a weboldal költségeiről? Több lett, mint amire számítottatok?

Dávid: Először mi is, mint a legtöbben, az egyszerű honlapok költségeiben gondolkoztunk. Aztán felülkerekedtek a kényelmi szempontok, majd végül elszabadult a fantáziánk, és úgy döntöttünk, hogy a költségvetési keretünk ne befolyásolja a végeredményt. Természetesen ezt a döntést már nagycsaládilag hoztuk meg, ezért kaptunk némi anyagi segítséget is hozzá. De azt hozzá kell tennem, hogy a ZWD mindvégig pontosan, részletezve, rejtett költségek nélkül adta meg az árakat, végig tudtuk, hogy milyen szolgáltatásért mit fogunk fizetni. A végeredmény pedig remek lett!

Esküvői weboldal terített asztal
Esküvői weboldal terített asztal

Ha csak egy dolgot mondhatnátok, hogy miért ajánljátok a pároknak az esküvői honlapokat, mi lenne az?

Adri: Hatékonyság. Költséghatékony, sokkal olcsóbb, mint egy hivatalos esküvőszervezési szolgáltatás, és egyszerűen lehet szervezni önállóan a weboldal segítségével az eseményeket, feladatokat. Az apró részletekre is oda tudsz figyelni, ami az elején lehetetlennek tűnik.

Dávid: Praktikus. A kapcsolatfelvételi űrlapok segítségével gyors és hatékony a kommunikáció a vendégekkel, amivel költségeket is megtakaríthatunk. Például pontosan ki tudjuk számolni, hogy a vacsorához melyik fogásból mennyit rendelünk meg. Talán nekem is azt kellett volna mondani, hogy hatékony, költségben és időben is.

Sok előnyéről volt szó eddig, de talán a környezetbarát megoldás még nem merült fel. Mit gondoltok erről?

Adri: Igen, valóban csökkenthetjük ezzel a megoldással a karbonlábnyomunkat. Gondoljunk bele, mennyi papírra van szükség csak a meghívócsomagban. Nemcsak magukra a meghívókra, hanem a borítékra és az RSVP kártyára is gondoljunk. Nagyon sok a papír felhasználás, és ha jobban belegondolunk, az esemény után nagy valószínűséggel a kukába dobják ezeket. Talán azért nem tértünk ki erre, mert a fiatal magyar felnőttek kevésbé környezettudatosak manapság.  Azt vettem észre, hogy csupán látszatintézkedések erejéig érdekes a környezet- és a természetvédelem, de valójában sem tájékozottságban, sem a fogyasztásban nem mutatnak valódi környezettudatosságot a velünk egykorú társaink.

Dávid: Még kiegészíteném azzal, hogy egyre több az ökoszkeptikus, akiket hidegen hagy a környezet- és természetvédelem ügye. Ők a klímaváltozás veszélyeivel tisztában vannak, viszont a megoldást jelentő teendőkkel kapcsolatban, mint jelen esetben is hagyományos meghívó helyett weboldal, már nem sokat tesznek.

És az utolsó kérdésem az lenne, hogy miért választottatok minket?

Dávid: A neten kutakodva találtalak meg titeket. Tetszett a honlapotok, a sok egyedi ötlet, a költségek átláthatósága. Véglegesen a személyes tanácsadáson döntöttük el, hogy veletek készíttetjük el az esküvői weboldalunkat.

Adri: A személyes beszélgetés során sok jó ötletet adtatok, részletes magyarázatot kaptunk minden kérdésünkre, még a szakmaiakra is. Zoltán végtelenül türelmes volt velünk, végig úgy éreztük, hogy itt most minden rólunk szól, minden értünk van. 

Nagyon köszönöm a beszélgetést! Sok boldogságot kívánunk Nektek!

Weboldalkészítés, szövegírás szakértelemmel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Gyakori kérdések


Miért érdemes esküvői weboldalt készíttetni?

Mert egy esküvői weboldalon megtalálhatók az alapvető információk a ceremónia helyszínéről, az események menetrendjéről, a vendégek szállásáról, tartalmazhat linkeket a google maps-hez, tartalmazhat RSVP oldalt, ajándéklistát. Segít abban, hogy ne kelljen megválaszolni ugyanazokat a kérdéseket többször is telefonon. 

Milyen gyakran használnak a párok esküvői weboldalt?

2021-ben Amerikában az ifjú házasok 84%-a döntött úgy, hogy esküvői weboldalt készíttet az eljegyzésük után a menyegzőre készülés idején. 

Mikor érdemes elkészíttetni az esküvői weboldalt?

Nincs szabály az esküvői weboldal elkészítésének idejére, de olyan sincs, hogy túl korán készítteti el. Javasoljuk, hogy legalább 6-9 hónappal az esküvő napja előtt már legyen készen. Ideális esetben az esküvői weboldalt a fontos részletek (az esküvő dátuma, időpontja, helyszíne és a vendéglista összeállítása) megerősítése után érdemes elkészíttetni.

Mikor indultak az esküvői weboldalak?

Ez a rendkívül hasznos eszköz valójában csak a 2000-es évek eleje óta létezik.

Meddig elérhető egy esküvői weboldal?

Általában 1-2 évig, vagyis addig amíg a weblap tulajdonosai fizetik a weboldalhoz tartozó domaint és tárhelyet. Archiválható is, ami azt jelenti, hogy lementjük az információkat és a képeket, azért hogy  bármikor megnézhetőek legyenek a saját gépen, mint egy fotóalbum, vagy akár CD-re is írható.

Mit jelent az RSVP oldal?

Az RSVP a francia “répondez s'il vous plaít” kifejezés rövidítése, aminek a szó szerinti magyar jelentése “kérlek, válaszolj”. Esküvői meghívók elküldése esetén a válaszadást RSVP kártya (más néven válaszkártya) szokta segíteni. Ez egy olyan kártya, amin a meghívott egyszerűen be tudja jelölni, hogy ott lesz-e az esküvőn, vagy elutasítja a meghívást. Az esküvői weboldal esetén külön RSVP oldalt hozunk létre a válaszadás segítésére, ahol még más egyéb információkat is közölhetnek a vendégek.

Hány képet töltsünk fel a galériába?

Egy tanulmány szerint egy átlagos ember kb. 100 fényképet tud figyelmesen megnézi, a többit már csak felületesen fogja szemlélni. Természetesen annyi fotót adhat a galériához, amennyit csak szeretne, de javasoljuk, hogy a webhely optimális teljesítménye érdekében maradjunk 40 fotón belül.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje