Híres márkák logói és történetük

Ha rápillantunk egy ismert logóra, azonnal tudjuk, melyik márkáról van szó. Ez a logó ereje. A sikeres logó elkészítését sok ötletelés előzi meg. Az összes nagy márkának van egy közös vonása: a ragyogó logók. Nézzük meg nagy cégek logóinak jelentését.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Híres márkák logói és történetük
Híres márkák logói és történetük

Híres márkák logói és történetük

Szinte minden jól ismert márkának érdekes története van arról, hogy mi alapján, hogyan készült el az ismertté vált logójuk. Nézzünk meg néhány világhírű céget és a logójuk rejtett jelentését.

NatGeo logó

A legtöbben ismerjük a National Geographic logót, ami egy élénk sárga színű téglalap alakú doboz. A tervezőcsapat ügyelt arra, hogy kihasználják a National Geographic márka legfontosabb elemét: a magazin identitását, hiszen 1888 óta egy világszerte jól szerkesztett olvasmánya azoknak az embereknek, akik szeretik a földrajzot, a természettudományt, a történelmet és a kultúrát. A National Geographic magazin szélén 1888 óta sárga védjegy található. A logó tervezés másik fontos szempontja volt, hogy a National Geographic a látványos fényképek kiváló forrásaként vált ismertté. A sárga szín a napot jelképezi, amely nélkül bolygónk nem lenne olyan, mint manapság. A sárga jelentését tekintve a tudáshoz és a bölcsességhez kapcsolódó szín. A létrehozott márkaazonosító közzéteszi a National Geographic átfogó irányelveit. A logó olyan keretként van megtervezve, amely általunk is felhasználható csomaggá keretezi a világot. Más szavakkal élve, minden a National Geographic sárga keretében van benne, ami számunkra fontos.

Nike logó

A Nike egyszerű, mégis erőteljes logóval rendelkezik. Niké a görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé. Nevének jelentése is győzelem. A görögöknél gyakran szárnyas nőalakként ábrázolták. A logó a szárnyból, a “Swoosh” -ból származik, ami a levegő gyors mozgását jelenti. A görög mitológia szerint a “Swoosh”, a szárnyak suhogása, hatalmas erőt és motivációt ad a harcosoknak és az atlétáknak. Ezért tökéletes ez a logó a sportolók számára készült ruházati termékekhez és kiegészítőkhöz.

Nestlé logó

A Nestlé logót 1868-ban Henri Nestle svájci vállalkozó tervezte, nevének német jelentése alapján, ami fészket jelent. De ez a védjegy tartalmazott egy családi emblémát is, mivel családja címerén egy madár ült egy fészekben. Henri Nestlé adaptálta a logót még kettő fiatal madár hozzáadásával, akiket egy anyamadár etetett, hogy ezzel is vizuális kapcsolatot teremtsen a saját neve és a cége gabona termékei között, amit elsősorban kisgyermekeknek készítettek. Később változott a logó, az anyamadár csőrét eltávolították, és a három csibét kettőre csökkentették, hogy egy átlagos modern családot ábrázoljanak velük.

Weboldal készítés, honlapkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Adidas logó

Sok millió vásárló tudatában az Adidas három csíkot mintázó logóhoz kapcsolódik szorosan. Aligha meglepő, mert a vállalat 1949 óta hű maradt a vizuális szimbólumához. A 70-es évek elején az Adidas logó három párhuzamos csíkot kapott. Ez a háromcsíkos logó az Adidas márkaépítés sarokköve. A márka 1971-es újratervező kampány eredményeként a cég egy három leveles logót mutatott be. A leveles logón lévő csíkok a cég különböző fókuszát szimbolizálja, míg a három lapos levél a világ három részét (Észak-Amerika, Európa és Ázsia) ahol a termékeik megvásárolhatók. 1991-ben pedig a nyilvánosság megint egy új logó változatot látott: hegyre emlékeztető három ferde csíkot. A hegy alakú logó a kihívást és az elérendő célok gondolatát közvetíti. A manapság ismert Adidas logót a 2000-es évek elején tervezték, és egy három kanyargós vonallal keresztezett kört ábrázol. A kerek embléma a földgömböt és a változásokhoz való gyors alkalmazkodást jelenti. Az Adidas a logóját az értékek, például a minőség, erő és kitartás közlésére használja. Az összes Adidas logóban a márkanév kisbetűvel kezdődik, kihangsúlyozva, hogy a márka mindennapi sportruházatot gyárt, amely mindenki számára elérhető.

Apple logó

Az Apple ikonikus, megrágott alma védjegye a világ egyik legtöbbek által felismert logója. Az Apple cég első logója mai formáját csak 1998-ban nyerte el. Az alma, mint márkanév a hiedelmek szerint onnan született, hogy az alapítók éppen egy almáskertben dolgoztak a cég szimbólumán történő megbeszéléskor. A harapás azért került bele a képbe, mert így egyértelműen megkülönböztetővé vált a gyümölcs a hasonlóaktól, mint például egy paradicsomtól vagy baracktól. Egy másik feltételezés szerint egy szóviccről van szó, hiszen a harapás angolul bite, míg az adatmennyiség számítástechnikában is használt alapegysége byte. Más felvetés szerint a megharapott alma a számítástechnika atyjának tartott Alan Turing matematikus előtti tisztelgés, aki ciánnal megmérgezett almával követett el öngyilkosságot. 22 éven keresztül szivárvány színezetű volt ez a logó. Jobs ezzel szerette volna emberközelibbé tenni és láttatni a vállalatot, valamint népszerűsíteni az általuk kínált monitorok jobb színfelbontását. Az Apple korábbi igazgatója szerint ez a színes logó a “bujaság, tudás, remény és anarchia” együttesét szimbolizálta. 1998-ban az új embléma monokróm felületet kapott a korábbiak helyett. Az Apple termékek egyre elitebbé váltak és a komoly cégeknél használt eszközökön elég viccesen mutatott volna ez a már szinte gyerekes, színes kis embléma, de az eredeti alak semmit sem változott.

Ha úgy gondolja, hogy az Ön cége is megérdemelne egy hasonló emblematikus logót, akkor ötleteljen együtt kiváló szakembercsoportunkkal és hozzuk létre a következő felejthetetlen márkajelet. Az alábbi videóban kipróbálhatja tudását, hány logót ismer fel. 

Gyakori kérdések


Mit szimbolizált az első Apple logó?

Az első logót Ronald Wayne készítette, aki az egyik társalapítója volt az Apple-nek 1976-ban. Wayne az alma által ihletett gravitációs törvényt akarta képviselni. Az első kép, amely a számítógépes céget képviselte, Isaac Newtont ábrázolta, azt az embert, aki forradalmasította a tudományt a gravitációval kapcsolatos felfedezéseivel.

Mennyit fizetett az Apple a logóért?

A tervezés körülbelül két hétig tartott Rob Janoffnak, és Steve Jobsnak körülbelül 100 000 dollárba került. Bár ez drága, még a mai átlagos logóköltséghez képest is, de láthatóan megérte.

Hogyan nézett ki az Adidas legelső logója?

Az eredeti logón a társalapítók vezetékneve, a Dassler (Adolf and Rudolf Dassler fivérek) szerepelt. Egy madár tartott a csőrében egy pár cipőt és repült vele, ami azt mutatta, hogy milyen könnyű a cipő.

Milyen madár található a Nestlé logón?

Egy feketerigó.

Ki tervezte a Nike logót?

A Nike swoosh logót Carolyn Davidson, a Portland-i Állami Egyetem grafikus hallgatója tervezte. A szoros határidő miatt a cég társalapítója, Phil Knight 1971-ben felkereste Davidsont, hogy elkészítse a logót. Bár Davidson több koncepcióval is előállt, végül Phil Knight a “Swoosh”-t választotta a Nike logójának. Ms Davidson mindössze 35 dollárt (óránként 2 dollárt) kapott a “Swoosh” logó megalkotásáért, amely később a világ egyik legismertebb ikonjává vált.

Milyen színű volt eredetileg a Nike logó?

Az eredeti Nike “Swoosh” logó nem fekete volt. A Nike nagyon hosszú ideig vörös-fehér színeket használt a logóján. A színséma mögött a vállalati elképzelés és üzenet az volt, hogy a piros az energiát, a szenvedélyt és az örömöt, a fehér pedig a márka nemességét, tisztaságát és varázsát fejezi ki. Később a cég megváltoztatta a “Swoosh” logó színét feketére, hogy az elegáns és ízléses legyen.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje