A szövegírás típusai

Sokféle szövegírás létezik, mindegyiknek megvan a maga célja, hatása és közönsége. Míg a szövegírás egyik típusát arra tervezték, hogy az olvasót azonnali cselekvésre késztesse, mások hosszú távú kapcsolatok kiépítésére összpontosítanak az ügyfelekkel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
A szövegírás típusai
A szövegírás típusai

Márkaszövegírás (Brand Copywriting)

A márkaszövegírás arról szól, hogy megtudja, mit akar a közönsége, és a megfelelő információkat a megfelelő hangon kell nekik bemutatni. A márkaszövegírók erős érzelmi válaszokat kívánnak létrehozni. Az emberek keresik az autentikus és őszinte brandeket. Szeretnék azt látni, hogy megbízhatnak egy cégben, hogy őszinte a kommunikációja.

Egy kutatás szerint a vásárlók 86%-a mondta azt, hogy “transzparens” márkáktól szeret vásárolni és a vásárlók 71%-a olyan cégektől szokott vásárolni, melyekkel megegyezik az értékrendje. A vevők 80%-a szerint meg kell bíznia egy brandben, mielőtt vásárol tőle.

Márkaszövegírás
Márkaszövegírás

Számtalan kutatással bizonyították be, hogy az emberek sokkal jobban emlékeznek a történetek formájában közvetített információkra, mint a puszta tényekre. Az emberek az információk csupán 5-10%-ára emlékeznek, ha pusztán statisztikákból állnak, de egy történet keretén belül elhangzott adatok 65-70%-ára fognak emlékezni. 

Ha egy történeten keresztül megmutatjuk az értékrendünket, akkor a potenciális vevő úgy fogja gondolni, hogy jó döntést hozott, ha velünk üzletel. Tehát a márkának rendelkeznie kell egy erőteljes alapítótörténettel, ami elmondja mit képvisel a cég és hogyan jutott el odáig, ahol most van. A potenciális vevők a történeten keresztül megismerik a cég értékrendjét, a szolgáltatások alapjait, a gondolkodásmódot. A jó és értékes történet végén a cég szimpatikus lesz, sokan fognak rendelni tőlük.

Weboldalkészítés, szövegírás szakértelemmel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Közösségi média szövegírás

A közösségi médiára szánt szövegek elkészítésének a célja, hogy a potenciális ügyfeleket megszólítsa különböző posztokkal és hirdetésekkel, ami kétirányú kommunikáció, mert ennek segítségével a cég a tartalom megosztása után visszajelzéseket kap a felhasználóktól. Ezekben a bejegyzésekben a márkaüzeneteket egyedi formátumúvá kell alakítani, tehát a Facebookon használt bejegyzés nem lehet azonos a TikTok vagy az Instagram bejegyzéseivel. Viszont mindegyik közösségi média szövege mindig cselekvésközpontú. 

Közösségi média szövegírás
Közösségi média szövegírás

Az ilyen jellegű szövegekben mindig használni kell cselekvésre ösztönző igéket a vevői elköteleződés elősegítése miatt. A bejegyzés legyen rövid, szórakoztasson, oktasson, barátságos hangnemben íródjon. Használjunk rövid, egyszerű mondatokat, amik nem tűnnek hivatalos hangneműnek. A poszt képi világa legyen szemet gyönyörködtető, ami első látásra megragadja a figyelmet, és adjunk hozzá hashtageket. Időnként hozzunk létre spoiler tartalmat is, amely részleteket közöl az új termékek bevezetéséről, a hamarosan induló kedvezményekről, az új boltunkról, stb. A posztot mindig egy CTA-val (call-to-action= olyan elem, mely valamilyen cselekvésre, tevékenységre próbál ösztönözni) fejezze be, hogy a leendő ügyfelek tudják, mit tegyenek a következő lépésben, ha kérik a terméket.

Seo szövegírás

A SEO szövegírás egy olyan írástípus, amelyet arra terveztek, hogy a webhely tartalmait előrébb helyezze a keresőmotorok eredményoldalain (SERP=search engine results page). A SEO szövegírás segíthet webhelyének több organikus forgalmat vonzani, és javíthatja az általános online láthatóságát. A jó helyezés érdekében a tartalomnak valódi értéket kell nyújtania a felhasználók számára, miközben megfelelő számú kulcsszót is kell tartalmaznia. A SEO fő üzleti taktikája a stratégiai kulcsszavak rögzítése.

Seo szövegírás
Seo szövegírás

Nézzünk meg néhány tippet, melyek segíthetnek abban, hogy a SEO szövegírás javítsa weboldala rangsorolását a releváns kulcsszavak tekintetében, és több organikus forgalmat hozzon.

  • Legyen a cikke jól megírt és informatív. Írjon figyelemfelkeltő címeket.
  • Használjon kulcsszavakat a címben, de kerülje a kulcsszavak sűrítését a cikken belül, az egyensúly meghatározó.
  • A szöveget tegye szellősebbé, a főcímek és az alcímek összessége ragadja meg az olvasót.
  • Tartalmazzon hivatkozásokat a weboldala, belső linkeket a saját honlapon belüli oldalakra mutatva, illetve külső linkeket pedig máshonnan az oldalra irányítva.
  • A meta cím (meta title) és a meta leírás (meta description) megfogalmazása mindig nagy figyelmet igényel.
  • Adjon hozzá a cikkhez képeket, infografikákat és videókat. A mai vizuális világunkban hatalmas az igény ezekre az illusztrációkra.
  • A stilisztikai pontosság, a hibátlan helyesírás, a világos mondatszerkesztés alapkövetelmény.
  • Az egyedi és eredeti szöveg mindig kifizetődő.
  • Optimalizálja tartalmát a keresőmotorok szempontjából.
  • Ösztönözze határozott cselekvésre az embereket, bátorítsa őket arra, hogy mit kell tenniük ezután, ha kérik a terméket vagy a szolgáltatást.

Insight alapú szövegírás (Insight Copywriting)

Az insight copywriting lényege, hogy a márkáját iparági vezető tekintéllyé alakítsa át, erős véleményformáló vezetővé. Szövegíróként ezt elérheti például minőségi, egyedi oktatási tartalom készítésével.

Insight alapú szövegírás
Insight alapú szövegírás

Azt tudni kell, hogy az insightok kulcsfontosságú részét képezik az eladási kampányok kidolgozásának és megvalósításának. A marketing insightok értékes adatgyűjtemények az adott márka megcélzott demográfiai csoportjáról és annak igényeiről.

  • Az insight szövegírásnál a legfontosabb, hogy ismerje azokat, akiket be szeretne vonzani, a potenciális ügyfelek fájdalmait, problémáit, álmait és reményeit.
  • A szövegben foglalkozzunk a problémáikkal, mutassunk megoldásokat rá, beszéljünk álmaikról és esettanulmányokon keresztül mutassuk meg hogyan érhetik el ők is. Néhány egyszerű, részletes megoldás nagyon is hívogató lehet a legfontosabb fájdalompontokra. A tapasztaltabb ügyfelekkel rendelkező márkák esetében a gondolatvezetés különösen értékes lehet. A gondolatvezetésnek olyan tartalomnak kell lennie, ami eredeti felismerések vagy érdekes ötletek közvetítésére összpontosít, hogy ösztönözze a befogadók érdeklődését. A gondolatvezetésnek mindig magas színvonalú gondolkodást kell tartalmaznia. A gondolatvezetésnek ismertté kell tennie a márka gondolkodását és a saját meglátásait. Többféle módon is bemutathatja gondolatvezetői tartalmait, például történeteket, szakértői interjúkat, blogokat írhat.
  • Végül teljesen ismerjük meg termékünk minden erősségét, értékét és gyengeségét, amit még azelőtt orvosolnunk kell, mielőtt a potenciális ügyfél kifogást emelne ellene.

Weboldalkészítés, szövegírás szakértelemmel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Hírlevél szövegírás

Lenyűgöző hírlevél írása egyedülálló kihívás, különösen azért, mert először is azt kell elérni, hogy megnyissák. A jó hírlevél az ellenállhatatlan tárgysornál kezdődik. Csak ez az egy mondat képes eldönteni, hogy hányan fogják megnyitni a hírlevelet és olvassák el annak tartalmát.  De ajánlott az is, hogy az üzenet szövege könnyed és barátságos legyen, szakértői hozzáállást mutasson, az érthetően kommunikált segítő szándékra alapozzon.

Hírlevél szövegírás
Hírlevél szövegírás

Ahhoz, hogy sikeres legyen a hírlevél szövegírás, kövesse az alábbi tippeket:

  • Írjon lebilincselő címsort, amelyeket az olvasók nem hagyhatnak figyelmen kívül.
  • A szöveg legyen lényegre törő, bizalomkeltő, egyszerű, szórakoztató, de személyes hangvételű.
  • Igyekezzünk átláthatóra tördelni a szövegünket, emeljük ki a kulcsfontosságú kifejezéseket, hogy csak néhány perc alatt is leszűrhető legyen a lényeg.
  • Írjon cselekvésre késztető tartalmakat, kérjen egy kis elkötelezettséget az olvasóktól.
  • Legalább havonta egyszer küldjön hírlevelet.
  • A célokat mindig tartsuk egyensúlyba a tartalommal.

Gyakori kérdések


Mi az a SEO szövegírás?

A SEO szövegírás olyan kiváló minőségű tartalmat hoz létre, ami mind a keresőmotorok algoritmusainak és mind az emberi felhasználóknak vonzó. Olyan tartalom létrehozásáról van szó, amelyet arra terveztek, hogy előkelő helyet foglaljon el a Google-n, ugyanakkor olyan tartalom, amelyeket az emberek szívesen olvasnak, böngésznek és megosztanak.

Milyen hosszú legyen egy blogbejegyzés SEO szempontok szerint 2023-ban?

A SEO szempontok szerint a blog ideális hossza 2023-ban 1760–2400 szó. Valójában a több mint 1000 szót tartalmazó blogbejegyzések általában jobban teljesítenek.

Milyen hosszú egy jól teljesítő Facebook poszt?

Az 50 karakter alattiak a legjobban teljesítők.

A fogyasztók hány százaléka vásárol promóciós hírlevélre válaszul?

A vásárlók 60%-a vásárol, ha kap hírlevelet, ami kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít.

Miről írhatunk egy hírlevélben?

A hírlevélben sok mindenről írhatunk: egy új termék reklámozásáról, egy meglévő termék ajánlásáról, egyszerűen csak boldog születésnapot kívánunk az ügyfélnek, szabadságokról adunk hírt, szezonális üdvözletet küldünk például karácsonykor, hírt adhatunk üzletnyitásról, esetleg karbantartási útmutatót is küldhetünk egy termékhez.

Mi az a gondolatvezetés?

A gondolatvezetés az ötletek, nézetek és vélemények megosztásáról szól, amelyek megmutatják, hogy birtokában van a szakterületéhez tartozó tudásnak és szakértelemnek.

Hogyan lehetek gondolatvezető a márkámmal a piacon?

Gondolatvezetővé válhat, ha tapasztalatait az emberek javára használja fel. Mindössze annyit kell tennie, hogy megosztja meglátásait és véleményét a közönséggel blogokon, cikkeken, podcastokon, PR-on vagy hírleveleken keresztül. Amint az emberekre elkezdenek hatni a bejegyzései és megvalósítják az ötleteit, kiemelkedő gondolatvezetővé válhat.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje