7 Tipp a weboldala gyorsabbá tételéhez

A webhely sebessége az egyik olyan jelzés, amelyet a Google algoritmusa használ az oldalak rangsorolására. Ma már az ideális betöltési sebesség két másodperc körüli. Ennek az értéknek komoly hatása lehet arra, hogy hogyan szerepel a honlapunk a keresőben.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
SEO oldal betöltési sebessége
SEO oldal betöltési sebessége

Bevezetés

Az oldalsebesség azt méri, hogy milyen gyorsan töltődik be az oldalon lévő tartalom. Az oldalsebesség leírható az oldalbetöltési idővel (az az idő, amely alatt a tartalom teljes mértékben megjelenik egy adott oldalon), vagy leírható az “idő az első bájtig” mértékegységgel is, vagyis mennyi időbe telik, amíg a böngésző megkapja az első bájtnyi információt a webszervertől. A lassú oldalsebesség azt jelenti, hogy a keresőmotorok kevesebb oldalt tudnak feltérképezni a rájuk osztott feltérképezési költségkerettel, és ez negatívan befolyásolhatja az indexálást. 

A Google keresőalgoritmusai 2010 óta hivatalosan előnyben részesítik a gyors oldalakat a lassúakkal szemben. Az oldal sebessége fontos a felhasználói élmény szempontjából. Ha egy weboldal gyors, jobb a felhasználói élmény (UX), a látogatók több időt hajlamosak eltölteni a honlapon, csökken a visszafordulási arány. A hosszabb betöltési idővel rendelkező oldalakon viszont általában magasabb a visszafordulási arány és alacsonyabb az oldalon töltött átlagos idő, a látogatók továbblépnek egy másik honlapra. A hosszabb betöltési idők negatívan befolyásolják a konverziókat (a weboldalra érkező látogató végre hajt egy kívánt cselekvést, rendel vagy vásárol).

A felmérések szerint a felhasználók 40-53 százaléka gyorsan elhagyja az olyan weboldalt, ami nem töltődik be három másodperc alatt. A statisztikák ráadásul azt mutatják, hogy a felhasználók 47 százaléka asztali számítógépen két másodpercnél rövidebb betöltési időt vár el. A Google rangsor számára az első lényegi tartalom betöltődési ideje a lényeges.

A betöltési sebesség optimalizálása a technikai SEO sokszor elhanyagolt területe, pedig komoly hatással lehet arra, hogyan szerepel a honlapunk a keresőben. Nézzük meg, hogyan tudunk javítani honlapunk sebességén.

Technikai SEO szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Tárhely, szoftver választás

Ha gyors weboldalt szeretnénk, akkor ezzel a két alapvető dologgal, jó minőségű szerver és szoftver, nem szabad spórolnunk. Azt is mondhatjuk, hogy ha ez a két dolog nincs rendben, akkor minden más egyéb tipp jó eséllyel eredménytelen lesz. Ha a szerver válaszideje túl hosszú (az optimális válaszidő 200 ms alatti) a honlap sebessége mindig lassú marad. Szóval válasszunk körültekintően tárhelyszolgáltatót, mert rengeteg az olcsó és elavult szolgáltatást kínáló vállalkozás Magyarországon. Weboldalunk szoftverének megbízhatónak, megfelelően kódoltnak, tisztának kell lennie és rendszeresen kell karbantartani, frissíteni.  A weboldal elavult verziói lassíthatják az oldalt, ezért ezeket érdemes kikapcsolni és törölni. 

Tömörítés

A tárhelye online kezelőfelületén be kell állítani a  gzip tömörítést, ami egy fájltömörítésre szolgáló szoftvert, a 150 bájtnál nagyobb CSS-, HTML- és JavaScript-fájlok méretét csökkenti. Ezáltal a szerver tömörítve szolgálja ki a honlapot. Ez azért jó, mert a kisebb adatmennyiség miatt sokkal gyorsabban töltődik be a weboldal. Ezzel a beállítással 70 százalékkal csökkentheti a weboldala méretét.

Oldal betöltés növelés
Oldal betöltés növelés

Gyorsítótárazás (cache)

Gyorsabb lesz a weblapunk, ha nem kell minden egyes látogatáskor újra letölteni mindent a látogatóknak. Ebben segít a gyorsítótárazás. A gyorsítótár egy olyan adattároló, amelyhez gyakran hozzáférnek, vagy amelyet rendszeresen frissítenek. A webfejlesztésben a szerveroldali gyorsítótár egy olyan hely, ahol egy webhely ideiglenesen tárolja az adatokat. A webhely először ellenőrzi, hogy a keresett adat már szerepel-e a gyorsítótárban. Ha igen, akkor azonnal ki tudja szolgálni a felhasználónak. Ha nem, akkor az új adatokat átveszi és a gyorsítótárban tárolja a következő alkalomra. Ezáltal a webhely gyorsabban fut, mivel a számítógépnek nem kell egy másik webhelyről lekérnie az adatokat, hanem a saját gyorsítótárából szerezheti meg azokat. A gyorsítótárat memórián belüli adatbázisnak is nevezhetjük. Az adatok a gyorsítótárban tárolódnak ahelyett, hogy minden egyes alkalommal, amikor szükség van rájuk, egy adatbázisból húznák ki őket. Előnye, hogy az adatok a memóriából kerülnek elő, hátránya viszont, hogy ha a gyorsítótár megtelt vagy megsérült, a benne lévő összes adat elveszik.

Tehát a cache egy olyan megoldás, ami segíti az egyenletesebb terhelést a szervereknek és segít abban, hogy a honlapunk gyorsabb legyen.

Technikai SEO szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Képek optimalizálása

A lassú oldalbetöltés gyakori oka a képek mérete. A kép SEO egyik fontos eleme, hogy a képek optimalizálásával gyorsítsuk a betöltési időt. Tehát csak annyira nagy adatmennyiségű képfájlra van szükségünk, ami feltétlen kell a kívánt képminőség eléréséhez.

  • Mindig győződjön meg arról, hogy a képek nem nagyobbak a kelleténél, megfelelő fájlformátumúak és tömörítettek. Minden kép méretét 180-200 kilobyte alatt érdemes tartani.
  • A PNG-k általában jobbak a 16-nál kevesebb színt tartalmazó grafikákhoz, míg a JPEG-ek általában jobbak a fényképekhez. Ha háttér nélküli (áttetsző hátterű) képre van szükség, akkor jobb a PNG formátum. Ha CSS animációt szeretne az adott képpel kapcsolatban, akkor SVG formátumra lesz szükség.
  • A képek minőségét annyira csökkentsük, hogy az még ne legyen zavaró.
  • Csökkentsük a felbontást, ne tegyünk az oldalra 12 megapixeles képet.
  • A képek méretét igazítsuk a tartalmi doboz méretéhez, mert a böngésző a nagyobb képeket le fogja kicsinyíteni, hogy beférjen a keretünkbe.
  • A képfájlt mindig nevezzük el, mert ez sokat segíthet a robotoknak az értelmezésben. A fájlnév legyen rövid és tartalmazza azt a kulcsszót amit a kép mutat, például vitorlas-naplemente.jpg.
  • A képekhez nem kell feltétlenül felirat, de a képekhez tartozó feliratot bizonyos mérések szerint háromszor annyian olvassák el, mint a weboldalon található sima szöveget.
  • Használjon “lazy load” megoldást, ami késlelteti a weboldalon található képek betöltődését egészen addig, amíg görgetéssel oda nem ér a látogató. Ezt a megoldást akkor célszerű alkalmazni, amikor nagy mennyiségű kép, videó fájlt tartalmaz az oldal például képgalériáknál, nagyobb cikkeknél.
SEO weboldal sebesség növelés
SEO weboldal sebesség növelés

Átirányítások csökkentése

Az átirányítások önmagukban nem ártanak SEO szempontból. Viszont a helytelenül beállított átirányítások súlyos problémákat okozhatnak a weboldalon: csökkenthetik a rangsorolást és a keresőforgalom egy részéről is lemondhatunk. Az átirányítások egyik fő célja, hogy pozitívabb felhasználói élményt biztosítsanak. Mindenképpen kerülni kell például az átirányítási láncokat (egyik oldal>másik oldal>harmadik oldal), mert ezek befolyásolják a webhelye sebességét, és a forgalmat mindig közvetlenül a végleges URL-re kell irányítani. Fontos az is, hogy a felhasználók egy releváns tartalomra kerüljenek át, ne a főoldalra.

Az átirányítások beállításakor fontos, hogy a webhelye azon belső hivatkozásait módosítsa, amik a régi címre mutatnak. Ez segít elkerülni a felesleges átirányításokat, és mind a felhasználók, mind pedig a keresőmotorok gyorsabbnak érzékelik majd a webhely navigációját.

Nagyobb projektek esetében átirányítási stratégiát kell kidolgozni, mielőtt akár egyetlen oldalhoz is hozzányúlna a webhelyen. A HTTPS-re történő váltáskor, vagy egy új domainre költözéskor össze kell gyűjteni a régi és új URL-eket egy listában (egy Excel táblázatban) a könnyebb áttekinthetőség miatt.

Technikai SEO szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Kódoptimalizálás

A redundáns és felesleges kódok lassíthatják az oldalt. A kód optimalizálásával (beleértve a szóközök, vesszők és egyéb felesleges karakterek eltávolítását) jelentősen megnövelheti az oldal sebességét. Finomhangolni kell a PHP, JavaScript és CSS fájlokat a maximális hatékonyság érdekében. A hatásos kódírás nemcsak lecsökkenti a HTML és CSS dokumentumok méretét, hanem egyszerűbben karbantarthatóvá is teszi.

Tartalomelosztó hálózat, CDN használata

A CDN egy több szerverből álló olyan hálózat, melyben az adatok minden szerveren megtalálhatóak, el vannak osztva. Mivel a szerverek eltérő helyeken, akár eltérő kontinensen, találhatóak, ezért rövidebb az elérésük, gyorsabban tölthet be a honlapunk.

Az adatok több szerveren vannak, így a terhelést el lehet osztani. Amikor hirtelen nagyobb terhelés érkezik a honlapunkra, akkor tudunk a saját szerverünk adatforgalmán csökkenteni, ha CDN szerver szolgáltatást használunk, mivel a statikus fájlokat nem a mi, hanem a CDN hálózat szervereinek egyike (a látogatóhoz lévő legközelebbi) fogja kiszolgálni. Amennyiben a célközönségünk magja vagy teljes egésze a hazai piacon található és nincs nagy mértékű hirtelen megugró forgalmunk, akkor nincs értelme használni.

Gyors oldal lassú oldal
Gyors oldal lassú oldal

A Google továbbra is arra törekszik, hogy összességében a legjobb információval rendelkező oldalakat rangsorolja, de amikor sok hasonló kiemelkedő tartalommal lévő oldalak között kell rangsorolnia, akkor az oldallal kapcsolatos élmény sokkal fontosabb tényezővé válik a rangsorolásban. 

Gyakori kérdések


Mi az az oldalsebesség (PageSpeed) index?

A Google által kifejlesztett PageSpeed (oldalsebesség) index a weboldal betöltési idejét és teljesítményét méri különféle mérőszámok segítségével. Ezt az értéket egy 0-tól 100-ig terjedő skálán értékelik. A 90 vagy annál magasabb pontszám jónak számít, az 50-től 89-ig kapott pontszámnál javítani kell az oldalt, az 50 alatti pontszám pedig azt jelenti, hogy gyenge a betöltődési sebesség. Az évek során a Google folyamatosan bővítette és meghatározta az értékelésének kritériumait. Számos tényező befolyásolja az adott oldal sebességét, beleértve a tartalom mennyiségét és típusát, az adatok által megtett távolságot, a kapcsolat típusát, az eszközt, az operációs rendszert és a böngészőt.

Mikor jó az oldalsebesség?

A Google szerint a 90 ponttól elért PageSpeed jónak számít. Ez azt jelenti, hogy meg lehet elégedni 90 ponttal. Az 50 és 90 pont közötti pontszám esetén a webhely sebessége átlagosnak számít. Az 50 PageSpeed-pont alatt a webhely lassúnak számít, mindenképpen javítani kell rajta.

Az oldalsebesség hatással van a SEO-ra?

A magas PageSpeed nem mindig garantálja a legjobb pozíciókat a rangsorolásnál, mivel a pozíciószámításban sok más tényező is szerepel, mindenekelőtt a tartalom minősége vagy más webhelyekről származó hivatkozások. Ha például két egyenértékű tartalmú oldal verseng egy pozícióért, akkor gyakrabban a nagyobb PageSpeed-del rendelkező oldalt részesítik a keresőmotorok előnyben. Ha egy weboldal elviselhetetlenül lassú, akkor a jó tartalom ellenére is csak hátrasorolják a keresőmotorok. A magas PageSpeed nagyon fontos tényező a SEO számára, amelyet nem szabad elhanyagolni. Ugyanakkor nincs olyan fix szabály, amely szerint a PageSpeed pontszámától függően bizonyos számú helyezést lehet javítani.

Mi az összefüggés az oldalsebesség és a felhasználók között?

A jó, magas számú PageSpeed általában észrevehetően csökkenti a visszafordulási arányt. Vagy fordítva: minél hosszabb a betöltési idő, annál több felhasználó megy el az oldalról anélkül, hogy a webhely teljesen betöltődne. Minél tovább tart a webhely betöltődése, annál magasabb a mért visszafordulási arány. Viszont a magas számú PageSpeed növeli a sikeres eladások és üzletek esélyét a weboldalon. Röviden: az oldalsebesség egyenlő a bevétellel. Minél jobb a PageSpeed, annál magasabb a konverziós arány és ezáltal a vállalkozás bevétele.

Elérhetek magas oldalsebességet egy nagy, összetett weboldallal?

A weboldal oldalainak száma nem játszik szerepet a PageSpeed optimalizálásban. Egy online áruház ugyanolyan könnyen elérheti a 100-as PageSpeed-et, mint egy egyoldalas nyitóoldal.

Garantálható a magas oldalsebesség?

A PageSpeed pontszám kiszámítását a Google állítja be, és ezt a számítási rendszert folyamatosan optimalizálja és módosítja.
Mivel mi vagy Ön csak azt tudjuk garantálni, ami a saját befolyási körünkön belül van, ezért senki sem tudja garantálni az állandó  PageSpeed 100-as értéket. Előfordulhat, hogy egy webhely átmenetileg 100-as PageSpeed-értékkel rendelkezik, ami idővel csökken a Google-nál történt megváltozott pontszámítási számítások vagy a mérések ingadozása miatt. Ilyenkor az okokat azonosítani és értékelni kell. Minél több tényező csökkenti a PageSpeed-et, annál időigényesebbé válik az utolsó romláshoz vezető ok megtalálása. Ezért fontos a rendszeres felügyelet és az ellenőrzés. Tehát a tökéletes, mindig magas PageSpeed állandó felügyelet, kontrol és optimalizálás eredménye.
 

Mi a magas oldalsebesség egyértelmű előnye?

Számos előnye van, mint például az alacsonyabb visszafordulási arány, a magasabb konverziós arány, a magasabb felhasználói elégedettség, jobb helyezés a keresőmotorokban és az Adwordsben.

Mi az alapvető feltétele a magas oldalsebességnek?

A tartósan magas PageSpeed a legmodernebb technológiát követeli meg a weboldalfejlesztésben. A rossz oldalsebesség gyakran rossz, elavult technológia eredménye.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje