SEO szövegírás az üzleti növekedés ösztönzésére 2024-ben

A SEO szövegírás olyan tartalom írása, amelyet a Google keresőmotorok algoritmusai is megértenek és az emberek is szívesen olvassák. Ha csak a Google számára írunk tartalmat, akkor az szuper robotul fog hangzani. Nézzük meg a szövegírás 5 alapelemét.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
SEO szövegírás 2024-ben
SEO szövegírás 2024-ben

Bevezetés

Az internethasználat 70%-kal nőtt a COVID óta, tehát minden eddiginél többen használják az internetet tanulásra, munkára, vásárlásra és játékra. 

A SEO szövegírás segít megcélozni ügyfeleit és megoldani a konkrét problémáikat egy Ön által jól kidolgozott tartalommal. Manapság nagyon fontos egy vállalkozása számára, hogy rendelkezzen SEO szövegírási stratégiával. Valójában ez még a közösségi média stratégiájánál is fontosabb lehet. Egy jelentés szerint a jó SEO 1000%-kal (nem elírás, ezer százalék) nagyobb forgalmat generál, mint az organikus közösségi média. Természetesen a kettő összekapcsolása hozhatja a legnagyszerűbb eredményeket. Ehhez azonban meg kell értenünk, hogyan hozhatunk létre olyan SEO tartalmat, amely az organikus forgalmat és az értékesítéseket ösztönzi. Szóval ma ebben a cikkben erről fogunk  beszélni.

Webhely sebessége

A webhely sebessége 2010 óta rangsorolási tényező. A webhelyek normál betöltési ideje hozzávetőlegesen 2 másodperc. A felmérési stasztikák szerint a látogatók 40%-a elhagyja a weboldalt, ha annak teljes betöltése több, mint 3 másodpercet vesz igénybe, mert rövid a figyelmük.

Egy konkrét esettanulmány leírása a következőket mutatta: egy adott oldal mérete 1,6 MB, ami több mint 2,5 másodperc alatt töltődött be. Ennek az oldalnak a méretét 1,5 MB-ra csökkentették, megtisztították az adatbázisát a régi bővítményektől és a betöltődési ideje több mint fél másodperccel javult, ezáltal a vállalkozás fantasztikus növekedést tapasztalt a konverziós arányban.

Tehát a fenti példa is jól mutatja, hogy a betöltődési sebesség nagyon fontos a SEO szempontjából. Hogy miképpen tudjuk csökkenteni az oldalunk betöltődési sebességét, egy következő cikkünk témája lesz.

SEO szövegírás, SEO tartalomkészítés szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A címsor

Átlagosan ötször annyi ember olvassa el a főcímet, mint ahányan magát a blogcikket. A SEO szövegírásban a címsornak fel kell hívnia az emberek figyelmét, rá kell vennie őket arra, hogy kattintsanak és olvassanak tovább. A blogcímek alakítják ki az olvasó első benyomását a cikkről, mert ez az első dolog, amit a felhasználók meglátnak a Google-n vagy az Ön tartalmait népszerűsítő közösségi médiabejegyzésekben. Gyakran ez az, ami meggyőzi vagy elriasztja őket attól, hogy a webhelyre kattintsanak. Magától értetődik, hogy ha nincs kattintás, akkor a blogbejegyzéseket sem olvassák el. Egy megkapó blogcím figyelembe veszi a célkulcsszót, a célközönséget és a cikk általános üzenetét. 

Ha azt szeretné, hogy a teljes cím látható legyen a keresőmotor találatai között, akkor 72 karakter alatti címet válasszon. Egy adott üzenetet vagy ötletet közvetítő címsor, ami számokat is tartalmaz, mindig nyerő választás. 

Például az a cím, hogy “5 kisvállalkozási trend, amely hatással lesz az eladásokra” 15%-al jobb eredményt érhet el a keresőmotorok eredményeinek elemzése szerint, mint ugyanez a cím a szám említése nélkül.

Egy következő blogcikkünkben fogunk írni azokról a trükkökről, amelyek segítségével olyan címeket hozhat létre, amelyek 100%-ban bevonzzák az olvasókat, bármilyen műfajban is íródik a cikk.

SEO alapelemek
SEO alapelemek

Tartalom, a SEO szövegírás szíve

A tartalom a SEO szövegírás létfontosságú eleme. Az emberek a keresőkben mindig hasznos tartalmat keresnek. Ha jó és hasznos tartalmat szeretne írni, ami a Google-ban magas pozícióban jelenik meg a találatok között és szeretné, hogy nagyobb forgalma legyen az adott oldalnak, akkor kulcsszókifejezéseket kell megcélozni, és az ideális a kulcsszót beírni a címsorba. Viszont mindig ügyelni kell arra, hogy elkerüljük a kulcsszavak halmozását (nagy-mennyiségű kulcsszó szükségtelen ismétlése) vagy a túloptimalizálást (természetellenesen ismételgetik a kulcsszavakat). A Google algoritmusai, mint például a Panda és a Penguin, észreveszik a kulcsszavak túloptimalizálását és halmozását (főleg a láthatatlan halmozást, mikor is az olvasók elől a betűszín megváltoztatásával elrejtik a kulcsszavakat, hogy beleolvadjanak a háttérbe), és ebben az esetben megbüntetik a weboldalt a rangsorban való hátrasorolásával, vagy az oldalak eltávolításával a keresőindexből, akár esetleg a domain kitiltásával. 

Egy valamirevaló blogbejegyzésnek legalább 1000 szóból kell állnia. De nem csak a hosszúságon múlik a kiválóság, mert számos részletes cikk küzd a rangsorolásért és a pozíciója megőrzéséért a Google találati oldalain. 

SEO szövegírás, SEO tartalomkészítés szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A megfelelően remek blogcikk megírásához elengedhetetlen, hogy megértsük az olvasót. Mindig arra a problémára kell összpontosítani, amellyel az olvasó küzd. A SEO szövegírással tudjuk megoldani az olvasó problémáját. Minden blogcikknek lenyűgöző bevezetésre van szüksége, ami rögtön a címsor után következik. A bevezetőnek tartalmaznia kell legalább egy célzott kulcsszót, különösen “hosszú farok” vagy “long-tail” kulcsszót, ami jellemzően több szóból áll, általában 3-5 szóból, és kifejezetten konkrét kereséseket feltételez. Ha a látogató csak egy szót ír be a Google-be, akkor nagy az esély arra, hogy nem tudja még pontosan, hogy mire van szüksége. Ilyenkor legtöbbször csak tapogatózik, de amikor már kiegészíti az alapszót más szavakkal, akkor már biztosan tudja, hogy mit is akar pontosan és valószínűleg megtörténik a vásárlás vagy a megrendelés.

Például: a “fehér használt nike futócipő” egy jó “long-tail” kulcsszó, mert a keresést végző felhasználó már a konkrét igényeire keres rá, ami miatt nagyon pontos találatokat fog kapni. De éppen ezért viszonylag kevés keresés érkezik ezekre a kulcsszavakra. De ebből származik a legnagyobb SEO előny, hiszen a "hosszú farok" kulcsszavakra alacsonyabb a verseny, ezért viszonylag könnyű rájuk rankelni, és jól konvertálnak, a konverzió magas, mert nagyon pontos az egyezés az igény és a kínálat között.

Alapvetően fontos, hogy megértsük azt a tényt, hogy a modern SEO szövegírás túlmutat a kulcsszó szerinti célzáson és az elhelyezésen. A modern SEO szövegírás szerint a legjobb, ha olyan tartalmat írunk, amely a kulcsszó “szándékát” tükrözi, vagyis a kulcsszavak mögött meghúzódó fő célt vagy okot.

Egy tanulmány szerint nyolcszorosára lehet a weboldal forgalmát növelni hozzávetőlegesen fél év alatt, ha hetente 2-3 blogcikket írunk az oldalunkra, amiknek kulcsszó-fókuszúnak kell lenniük. A kulcsszó-fókuszú tartalom elsődleges célja, hogy a kulcsszavak és a témák egy szűkebb, specifikusabb kereső szándékú közönséget szólítson meg.

SEO meta leírás
SEO meta leírás

Meta leírások a keresőmotoroknak

A meta leírások segítik a keresőmotorokat, segítenek a keresőmotoroknak és a felhasználóknak is megérteni az oldal  tartalmát, segítenek eldönteni, hogy az adott tartalom releváns-e a lekérdezésük szempontjából, és tartalmazza-e a számukra fontos keresett információkat. A meta leírás tömör összefoglalót ad az oldal tartalmáról a keresőmotorok számára. A meta leírás reklámszöveg funkciót tölt be. A Google az oldalon található meta leírást kivonatként használja, ami mind a keresőmotorok, mind pedig a felhasználók számára értelmezhető és releváns adatokat, utalásokat tartalmaz. Ez alapján dől el, hogy a felhasználók által beírt kulcsszavak relevánsak-e az oldal számára. Ez a kivonatmásolat határozza meg, hogy kap-e kattintásokat az oldal vagy sem, függetlenül attól, hogy milyen előkelő helyen áll a keresési eredmények között. A meta leírások közvetett hatással vannak a keresési rangsorolásra azért, mert jelentősen befolyásolhatják a felhasználói viselkedést.

A meta leírás elkészítése mindig a tartalom, a blogcikk megírása után következik. SEO szempontból a meta leírásnak 150-160 karakterből kell állnia. A meta leírásnak relevánsnak, vonzónak és figyelemfelkeltőnek kell lennie.

Nézzünk egy példát:

St. David's Park
META leírás: Üdvözöljük a St David's Parkban Brightonban, ami az ország legnagyobb kulturális parkja, 10 múzeumnak ad otthont és ismert előadóművészek lépnek fel itt (152 karakter)

Nézzük meg mire figyeljen mindenképpen, amikor meta leírást ad:

  • a leírás hossza ne haladja meg a 150 karaktert beleértve a szóközöket is
  • mobilra készített leírás ne haladja meg a 113 karaktert beleértve a szóközöket is
  • adjon olyan tömör, pontos leírást az oldal tartalmáról, amivel a felhasználókat azonnali kattintásra ösztönzi
  • a leírás tartalmazzon olyan kulcsszót, amit a felhasználók nagy valószínűséggel beírnak a keresési lekérdezésükbe
  • minden oldal meta leírásának közvetlenül kell kapcsolódnia az általa leírt oldalhoz, és egyedinek kell lennie a többi oldal leírásához képest, tehát különböző oldalaknak nem lehet azonos meta leírásuk
  • kerülje az alfanumerikus karaktereket (például idézőjel) a meta leírásokban

Viszont a keresőmotorok gyakran felülbírálják az oldalak meta leírásait, és más szöveget jelenítenek meg a SERP-en (Search Engine Results Page – Keresőmotor eredményoldal) belül, mint ami az oldal HTML-kódjában van. Nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor történik ilyen eset, de gyakran előfordul, amikor a Google úgy gondolja, hogy a meglévő meta leírás nem megfelelő a felhasználó kereséséhez, és ehelyett ugyanarról az oldalról származó szöveget használ fel, amely szerinte pontosabb vagy meggyőzőbb választ ad a keresésre. Ilyen esetben azt mondjuk, hogy a meta leírás nincs összhangban a keresőmotorok által természetesen értelmezett relevanciával. Ez senkit ne frusztráljon, mert amikor a keresőmotorok összeállítanak egy meta leírást, mindig a lehető legpontosabban jelenítik meg azokat a kulcsszavakat és kifejezéseket, amelyeket a felhasználó keresett. Azért azt mondjuk, hogy bölcsebb dolog egy jó meta leírást megadni, mint hagyni, hogy a Google kaparja össze az oldalról. 

SEO szövegírás, SEO tartalomkészítés szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Kulcsszavak gyakorisága

A kulcsszó gyakorisága, amit kulcsszósűrűségnek is neveznek, arra utal, hogy a választott kulcsszavak hányszor jelennek meg a weboldalon. Az sem jó, ha a tartalomban nem található elegendő kulcsszó, mivel ez problémát okozhat a rangsorolás során a keresőmotorok eredményoldalain, másrészt, ha a tartalom túl sok kulcsszót tartalmaz, akkor a Google megbünteti az oldalát.

Nézzük meg, hogy milyen módon számíthatja ki a kulcsszó gyakoriságát egy oldalon. Ossza el a kulcsszavak egy oldalon való megjelenésének számát a teljes szószámmal. Majd szorozza meg az eredményt 100-zal, és megkapja a választ. Ez azt jelenti, hogy egy 800 szavas cikkben 10-szer megjelenő kulcsszónál a kulcsszó gyakorisága 1,25%. Mert ha 10-et elosztunk 800-al, az eredmény 0.0125, majd 0.0125x100=1.25, tehát megkaptuk a végeredményt.

A megfelelő kulcsszógyakoriság 1-2% között van. Az 5,5%-nál nagyobb kulcsszósűrűség esetén a Google megbünteti oldalát. A tartalomban szereplő  kulcsszavak gyakoriságának kiszámítása mindig segít megelőzni a túl- és alul-optimalizálást. A megfelelő egyensúly javítja a felhasználói élményt, növeli a keresési rangsort, és biztosítja az oldal láthatóságát.  A mérések eredményeitől függően elvégezheti a szükséges módosításokat, hozzáadhat vagy eltávolíthat kulcsszavakat, annak érdekében, hogy oldalai jól teljesítsenek a keresőmotor-algoritmusok szerint.

Segít fenntartani az optimális kulcsszóegyensúlyt, ha a választott kulcsszavakat hozzáadja a tartalomhoz, lehetőleg a cikk elején és végén, illetve integrálja a kulcsszavait az URL-be, a meta leírásba, a H1 címkébe és a H2 címkébe. Ahelyett, hogy egy weboldalt ugyanazokkal a kulcsszavakkal töltené meg, használja a látens szemantikai indexelést (LSI), hogy változatosabbá tegye kulcsszavait. Ezáltal a Google nem csak egy adott kulcsszó, hanem az ahhoz szorosan kapcsolódó kifejezések szerint is igyekszik meghatározni, hogy miről szól egy tartalom. Az LSI nem csak a szinonimákat, a rokonértelmű szavak használatát jelenti (autó, gépkocsi, gépjármű, automobil), hanem egy olyan fogalmi hálót is jelent, amely a rejtett logikai kapcsolatokat is feltárja, pontosabban aktiválja a szövegünkben. Az LSI csoportosítja a szövegeket azok tartalma alapján. Az LSI segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy a weboldalak tartalma milyen témákkal kapcsolatosak, és hogy milyen szavak és kifejezések kapcsolódnak ezekhez a témákhoz. Az LSI alkalmazása a SEO során azt jelenti, hogy a weboldalak tartalmát olyan kulcsszavakkal kell optimalizálni, amelyek szorosan kapcsolódnak a témához.

Például, ha autóbérléssel kapcsolatos a weboldalunk, akkor ajánlhatunk autómárka neveket az oldalunkon, amiket kikölcsönözhetnek, illetve angol kifejezéseket is írhatunk szinonimaként a bérlésre, mert ezek a kifejezések elterjedtek és jól ismertek nálunk is.

SEO keresőoptimalizálás
SEO keresőoptimalizálás

Konklúzió 

Tehát a SEO szövegírás elsődleges célja a kiváló minőségű tartalom készítése, amit elsősorban az embereknek ír, és csak másodsorban a robotoknak. Mindig koncentráljon a megcélzott ügyfelek megismerésére, a releváns kulcsszavak megtalálására, a részletes tartalom megírására. Ez javítja az oldal rangsorolását, növeli a vállalkozás hírnevét és javítja a konverziókat.

Gyakori kérdések


Miért fontos a SEO szövegírás?

A SEO szövegírás új perspektívákat nyithat egy vállalkozás ismertségének és jövedelmezőségének szempontjából. A jó SEO szöveg megragadja az olvasók figyelmét, megválaszolja kérdéseiket, megosztást, publikációt hozhat, tehát hamarosan a találati lista első oldalára kerülhet. A kereső-optimalizált, azaz a SEO szövegírás megfelel a felhasználók és a keresőmotorok igényeinek, így az oldalunk kedvezőbb rangsorolást kaphat a Google találati listáján.

Mi az az index?

Az online marketingben az index vagy keresőindex egy keresőmotor adatbázisára utal, amelyben a webhelyekről összegyűjtött adatok kerülnek eltárolásra.

Mennyi ideig tart a SEO-zott szöveg megírása?

Ha azt szeretné, hogy a SEO szövege hatékony legyen, ne siettessük az elkészülését. A kutatási szakasz önmagában is intenzív és időigényes, de érdemes rászánni az időt, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Tehát a szükséges idő mindig függ a kérdéses iparágtól és a meglévő versenytársaktól. A cél az, hogy olyan releváns szavakat és kifejezéseket találjunk, amelyek megfelelő szintű forgalmat vonzanak majd be, és ne alakuljon ki verseny más webhelyekkel. Ez kihívást jelent, főleg, hogy nagy a verseny az interneten.

Milyen munkát foglal magában a SEO szövegírás?

Röviden sok kutatást. A hatékonyan SEO-zott tartalom megírásához rengeteg kutatást kell végezni. Tárgykutatás, hogy többet tudjunk meg az adott iparágáról és az itt használt terminológiáról. Ügyfélkutatás, hogy megtudhassuk, milyen nyelvet használ a célközönsége, és a szolgáltatásának mely aspektusai különösen fontosak a számukra. Kulcsszókutatás, hogy megtudhassuk milyen releváns keresési kifejezéseket írnak be a Google-ba a leendő ügyfelek. Versenytársak kutatása, hogy megtudhassuk kik a legjobb versenytársak és milyen kereső szavakra találjuk meg őket.

Mennyi idő múlva látható a SEO szövegírás eredménye?

Meglévő weboldalak esetében csupán néhány hétbe telik, amíg a változások életbe lépnek, és érzékelhető lesz a javuló konverziós arány, nő az értékesítés.

Viszont új weboldalak esetében legalább 6 hónapig tart, amíg a keresőmotorok beveszik a találati listájukba az oldalt. Tehát, ha új a weblapja, akkor legalább az első 6 hónapban alternatív módszereket kell találnia a népszerűsítésére és a forgalom odairányítására. Például a létrehozott tartalmat népszerűsítheti a közösségi médiában vagy hírlevelek formájában. Elhelyezhet a közösségi média bejegyzéseibe hivatkozásokat, amik a webhelyére mutatnak. Fizetett hirdetéseket is használhat, például a Google Ads szolgáltatást.

Mennyibe kerül a SEO szövegírás?

Próbálja meg a SEO szövegírást ne költségnek tekinteni, hanem befektetésnek. Célja, hogy elősegítse weboldalának előrekerülését a rangsorban, és ezáltal tudja csökkenteni a meglévő hirdetési kiadásait, vagy teljesen törölheti azokat. A SEO szövegírási szolgáltatás oldalanként, URL-ként, 160 000 FT-tól indul. Ez drágának tűnik, mert időigényes munka, és magas szintű szakértelmet igényel. Viszont a SEO szövegírás nyújtja a lehető legjobb esélyt arra, hogy az oldala kimagasló organikus helyezést érjen el.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje