SEO beállítás avagy Google keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás folyamata során megpróbáljuk elérni, hogy weboldala jobban látható legyen a keresőmotorok találati oldalain. Minél jobban látható egy weboldal a keresőkben, annál valószínűbb, hogy megragadja a vásárlók figyelmét, felkeresik üzletét.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
SEO beállítás avagy Google keresőoptimalizálás
SEO beállítás avagy Google keresőoptimalizálás

SEO beállítás avagy Google keresőoptimalizálás

A SEO régen azt jelentette, hogy a honlap tulajdonosa első helyre szeretne kerülni a keresési rangsorban egy adott kulcsszóra. 2021-ben már nem ez a SEO alapvető lényegi feladata, hanem a felhasználói élmény válik a legfontosabb szemponttá.

A Google a világ legnagyobb keresője, mert mindig az aktuális keresésnek leginkább megfelelő honlapokat dobja fel. A Google a rangsorolási elvekben a látogatók szempontjait veszi figyelembe. A Google számtalan szempont alapján értékeli a weboldalakat, amelyek meghatározzák, hogy az adott cég vagy éppen a versenytársa jelenik meg a találati lista élén. Olyan honlapokat ajánl fel elsősorban, amik jó minőségűek, böngészőfüggetlenek, gyorsan betöltődnek, nincsenek rajta felesleges, felugró ablakok, hasznos és érthető információkat tartalmaznak, és valóban arról szólnak, amit Ön keres. Egyre nagyobb hangsúly helyeződik a honlapok tartalmára és minőségére.

Egyre több felhasználó keres tartalmakat hordozható készülékeken, mint okostelefon, tablet, ezért a tartalmaknak igazodniuk kell az új képernyő méretéhez, az érintéses navigációhoz, vagyis reszponzívnak kell lennie a honlapnak.

Fontos lett a hangalapú keresés az elmúlt néhány év során, amikor is begépelés helyett csupán elmondják a kérdést a felhasználók az adott okoseszköznek.

A keresőoptimalizálásnak a célja az, hogy a weboldalad elől legyen az Ön számára legfontosabb keresőszavakra vagy kulcsszó-csoportokra.

Weboldal készítés, honlapkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A SEO keresőoptimalizálásnak három fő területe van:


technikai SEO
tartalmi (on-page) SEO
linképítés (off-page).

Technikai SEO: a weboldal technikai felépítése, felhasználó barát-e a weboldal
On-Page (tartalmi) SEO: minőségi képi és szöveges tartalom, tudatos kulcsszó használat
Off-Page SEO: linképítés, a weboldalra mutató linkek minősége

Technikai SEO

Ennek a legfontosabb elemei a gyorsaság, hogy webhelye oldalai milyen gyorsan töltődnek be, a felhasználó- és mobilbarát kialakítás, vagyis az oldalon található elemek mennyire maradnak stabilak a mobileszközökön, a Google robotok általi átjárhatóság és az, hogy a Google tudja indexálni a weboldalt.

On-page vagy tartalmi SEO

A weboldal szövegeinek, bejegyzéseinek, vagyis Meta adatainak, egyszóval tartalmainak optimalizálása tartozik ide. Továbbá ide tartozik az, hogy weboldala hiteles, megbízható, szakmai legyen és szakértője a témakörnek, amivel foglalkozik, kreatív, önálló gondolatokkal legyen megírva. Fontos, hogy a weboldal mindig releváns legyen, arról szóljon, amire készült.

Off-page SEO

Ez a linképítést, ami a weboldalra mutató hivatkozásokat jelenti, és ezek elősegítik a weboldal fellelhetőségét. Ez azt jelenti, hogy honlapját más honlapokon is ajánlják a látogatók, mert kiváló termékekkel és izgalmas tartalmakkal rendelkezik.

 

Ha ezeket a területeket optimalizáljuk, az adott weboldal nagyobb esélyekkel indul a Google rangsorolásában. Statisztikailag nézve, minél előrébb van a találati sorban egy weboldal, annál többen kattintanak rá. Napjainkban a Google már azt is figyelembe veszi, hogy hányan kattintanak a weboldalra és mennyi időt töltenek ott. 

Gyakori kérdések


Tudnánk nézni a SEO-ra egy példát?

Az On-Page SEO-ra a legjobb példa: a tartalom egy adott kulcsszóra történő optimalizálása. Ha például egy blogbejegyzést teszünk közzé a saját vállalkozásunk fagylaltkészítéséről, akkor a kulcsszó a „házi fagylalt” lehet ebben a bejegyzésben. Ezt a kulcsszót bele kell foglalni a bejegyzés címébe, a SEO slug-ba (egy weboldal URL-jének azon része, amely elmagyarázza, hogy miről is szól az adott oldal) , a metaleírásba, a fejlécbe és a  HTML törzsbe ( itt olyan elemeket helyezünk el, amelyek meg is jelennek a weboldalon, például egy kép vagy szöveg).

Milyen hosszú szöveget kell írnom az On-Page SEO-hoz?

Az adott céloldalon (például blogcikk) a minimum ideális szószám körülbelül 500 szó, viszont a keresőoptimalizálás számára a bejegyzés optimális hossza 2250 és 2500 szó között van. Ez a hosszúság már lehetővé teszi a megfelelő információk megadását az olvasóknak, beleértve a kulcsszavakat is. A hosszabb bejegyzések nagyobb valószínűséggel generálnak minőségi linkeket, amelyek viszont befolyásolják a rangsorolási tényezőket.

Hogyan lépnek kapcsolatba az emberek a keresőmotorokkal?

A keresőmotorok elsődleges feladata, hogy releváns találatokat szolgáltassanak a felhasználók számára. A kereséseket 3 típusba tudjuk sorolni:

  • vásárlási szándékú keresés, például olcsó laptopok;
  • informálódási szándék, például melyik a legjobb étterem a városban;
  • közvetlenül a weboldal felkeresése beírva a webhelycímet, például amazon.com .

Miért van szükségem SEO-ra a vállalkozásom honlapján?

Az emberek világszerte naponta több milliárd lekérdezést hajtanak végre a keresőmotorokon, a kattintások 85%-a pedig az organikus találatokra irányulnak és nem a fizetett hirdetésekre. Az emberek jobban bíznak az organikus listákban, mint a fizetősekben. A SEO segíthet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szeretnének jobban láthatóak lenni a keresési eredmények között, és szeretnék, ha az ügyfeleik náluk fejeznék be a keresést és indítanák el a vásárlási folyamatot vagy a megrendelést. A jó SEO segítheti webhelyét az első találatok közé, ez fontos, mert a keresők többsége soha nem merészkedik túl a keresési eredmények első oldalán. A keresőmotorokat úgy tervezték, hogy segítsenek az embereknek, akár kérdéseik megválaszolásáról, akár új vásárlásról van szó. Tehát bármi, amit azért tesz, hogy segítse a keresőmotorokat munkájuk elvégzésében, az végső soron a felhasználókat is segíti. A jó SEO hosszú távon exponenciális növekedést tesz lehetővé a piacon. A SEO segít a versenytársak előtt maradni.

Milyen SEO szabályokat kövessünk 2023-ban?

A SEO trendek folyamatosan változnak, és ami ma működik, előfordulhat, hogy néhány hónapon belül már nem fog működni. 

  • Viszont az egyik alaptétel, ami a SEO gerincét adja a releváns, jó minőségű tartalom. A tartalom hosszúsága is számít, de a relevancia fontosabb.
  • A metaadatok legyenek világosak és tömörek, mint a hirdetésekben.
  • Jó minőségű, releváns link népszerű webhelyekről.
  • A felhasználói élmény (UX) fontos szerepet játszik a rangsorolásban.
  • Javítsa webhelye navigációját, hogy a felhasználók gyorsan megtalálják a keresett oldalt.
  • A webhely sebessége is sokat számít.
  • Legyen az oldala reszponzív (mobilbarát).
  • El kell kezdeni a hangalapú keresésre történő optimalizálást (GYÍK, kivonatok) .
     

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje