Első honlapom

Tekintse honlapját vállalkozása bejárati ajtajának. Itt jó első benyomást kelthet, bemutathatja a termékét vagy szolgáltatását, elmesélheti miért fontos Önnek a vállalkozása. A látogatók 0,05 másodperc alatt döntik el, hogy belépnek az ajtaján vagy sem.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Első honlapom
Első honlapom

Webdesign kezdő vállalkozóknak: első honlapom

Amikor eldöntötte, hogy vállalkozást indít, akkor szüksége lesz egy weboldalra is. Ma már a legkisebb egyszemélyes vállalkozásnak is fel kell költöznie a netre, mert az interneten való jelenlét alapvető fontosságú. Az emberek a neten keresik a szolgáltatókat és a termékeket. Tehát, ha beírják a keresőbe a vállalkozása profilját, például pékség, és nem lehet megtalálni az üzletét, akkor az nem is létezik a számukra.

Mindenki minőségi és professzionális weboldalt szeretne, de a lehetőségeihez és a pénztárcájához kell igazítani az igényeit.
Induláskor elégedjünk meg a tekintetet megfogó, tetszetős, bizalmat ébresztő, mobilbarát (reszponzív), tényleges tartalommal bíró honlappal. Gyakori, hogy az adott szolgáltatásban nincs semmi különleges, kis eltérésekkel ugyanazt ajánljuk, mint a többi hasonló profillal rendelkező cég. Nem szükséges felesleges, céltalan tartalommal nehezíteni a kereső dolgát, hanem egyszerűen, célratörően tegyük érthetővé és láthatóvá a szolgáltatásunkat, termékeinket, amit eladni kívánunk.

Válasszunk template alapú honlapot

Egy újonnan induló vállalkozás esetében, ahol az idő és a költség is egy fontos faktor lehet, valószínűleg le kell mondani a drága, egyedi design-ról. Sokkal inkább valamilyen kész sablon-ban (template) érdemes gondolkodni. Elsősorban téma, de akár szín alapján is lehet sablonokat választani. Olyan sablont kell keresni, amelyben vannak olyan menüpontok, amiket Ön is szívesen látna a honlapján. Persze a meglévő sablonokat lehet vegyíteni illetve kiegészíteni különböző elképzelések alapján. Semmi nincs kőbe vésve!

Nem kell feltétlenül követni a trendeket a sablonok kiválasztásánál, hanem meg kell találni a saját stílust, ami passzol a vállalkozáshoz, a termékekhez, és képviseli a tulajdonos értékrendjét. Megmutatja, hogy ki Ön és cége és mit ajánl, milyen áron.

A jól működő sablonokhoz, a megszokott elrendezésekhez, ami egyszerűvé teszi a használhatóságot és az átláthatóságot nem érdemes hozzányúlni. A honlapot olyanná kell tenni, hogy minél könnyebben megtaláljanak a felhasználók minden fontos információt rajta, mert minél többet keresgélnek hasztalanul, időt pazarolva az oldalon, annál könnyebben átmennek egy másik oldalra.

Ne felejtsük, hogy a jól működő sablonok már rengetegszer bizonyítottak, tehát Ön is megbízhat bennük, mert Önnek is segíteni fognak bevételt termelni.

Gyakori kérdések


Miért fontos a vállalkozásomnak, hogy legyen weboldala?

Manapság szinte minden sikeres cégnek vagy vállalkozónak van weboldala. A fogyasztók egyre inkább elvárják az ilyen jelenlétet azoktól a cégektől, vállalkozóktól, akikkel kapcsolatba lépnek. Ezért ahhoz, hogy vállalkozása versenyképes és releváns maradjon a mai világban, elengedhetetlen a webes jelenlét kialakítása és fenntartása. Az internet a fogyasztók 97%-a számára az a hely, ahol a termékek és szolgáltatási információk után kutatnak. 

Mit kell átgondolnom az első weboldal készíttetése előtt?

Érdemes egy A4-es lapra összeírni a következőket:

  • adatok a cégéről úgy, mint a vállalkozás/üzlet/iroda címe, e-mail címe, telefonszáma, nyitvatartási ideje
  • vállalkozásának jellemzői, mivel foglalkozik pontosan, szolgáltatási tevékenységéről vázlat, mi a cég erőssége
  • néhány korábbi munkája, vélemények-visszajelzések a munkáról
  • van e határideje a weboldal elkészítésének
  • a célpiac meghatározása, kiket akarunk megszólítani (nő, férfi, idős, fiatal, helyi lakos, stb.)
  • az Ön vállalkozása milyen megoldást kínál az ügyfeleknek, miben nyújt Ön mást, mint a versenytársai
  • milyen képeket szeretne használni: sajátot, stock fotót vagy jó minőségű profi fotót vásárolna
  • szeretne e céges logót
  • szeretne e blogokat a weboldalra, ki fogja írni ezeket
  • social media tartalmat kér vagy Ön fogja szerkeszteni azokat
  • tájékozódjon a versenytársakról, nézze meg, hogy nekik milyen webes megjelenésük van
  • írja össze kérdéseit, mert a fogalmakat az elején kell tisztázni

Miért kell a közösségi média platform mellé weboldal is?

Számtalan ember követi különböző márkák oldalait Facebookon, Instagramon, Tik-Tok-on, de a legtöbb esetben, ha valaki megoldást keres egy problémájára, nem a közösségi média oldalakon teszi ezt céges profil után kutatva, főleg ha még nem is tudja, hogy kit is keressen pontosan. A kereső első lépése, hogy keres egy céget a problémájára és miután megtetszett neki a szolgáltató, és kapcsolatba került vele, azután kezdi a közösségi médiában követni további információkért.

Mit gondoljon át, ha régi honlapját szeretné megújíttatni?

  • teljesen új weboldalt akar vagy csak néhány dolgot szeretne megváltoztatni a régin (szöveges tartalom, képi tartalom, adatok)
  • mit szeretne megtartani a régiből: képek, grafika, funkciók, tartalom
  • ha teljesen újat akar, akkor miért (megújult a vállalkozás, trendibb oldalt kér, nem elégedett a régi designnal, stb.)
     

Mi volt a világon az első honlap?

A világ első weboldala 1991. augusztus 6-án jelent meg az interneten. Az oldalt a World Wide Web megalkotója és a HTML kifejlesztője, Sir Timothy John Tim Berners-Lee, angol fizikus, aki már az internet megszületésében is központi szerepet játszott, hozta létre, és a honlap célja éppen az volt, hogy elmagyarázza a web működését. Tartalmát tekintve az első weboldal egy mini Wikipedia-hoz hasonlóan próbált utat mutatni az érdeklődőknek, hogy miként tudják elkészíteni saját weboldalukat és milyen szerverekre, programokra van szükségük annak megosztásához. Az eredeti cél a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információmegosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt. Ez a honlap már nem él, az oldal egy évvel későbbi állapota ma is lekérhető a svájci CERN magkutató központ honlapjáról. Sir Timothy jelenleg egy óriási konzorcium vezetője, ami az internet minőségének javításával foglalkozik.

Mikor indult el az első magyar honlap?

Az első magyarországi honlap a www.fsz.bme.hu címen volt elérhető, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem irányítástechnika és informatika tanszékén üzemeltek be 1993-ban. A tanszék információi szerint nagyjából a világon ötszázadikként indították útjára az internetes oldalt. Az első weboldal létrehozása a hatalmas presztízs mellett marketing jelentőséggel is bírt az egyetem számára.

Milyen ütemben nőtte ki magát a web?

1994-re közel 3000 webhely volt használatban. 1998-ban a Google megjelenésekor már több mint két millió webhely létezett. A Facebook indulásának évében, 2004-ben már majdnem 52 millió weboldal működött világszerte. Mikor az Instagram 2010-ben elindult, közel 207 millió weboldal létezett. Mára már 1,71 milliárd webhely található online (és 7,7 milliárd ember él a bolygón), de ebből nem mindegyik aktív.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat