Hogyan válasszunk domainnevet

Ha sikerül emlékezetes nevet választani, a látogatók könnyebben emlékeznek és könnyebben megtalálják az oldalt. Egy jó domain név megkönnyíti az online jelenlétet. A kreatív és okos domain név azonnal közli a látogatókkal miről is szól a webhely.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Hogyan válasszunk domainnevet
Hogyan válasszunk domainnevet

Mi a domain név

A domain nevet magyarul még használják domén névként is. Hétköznapi nyelven a honlapunk neve a domain nevünk. Maga a domain név egy egyszerűen és könnyen megjegyezhető elérési címet ad, hogy minden üzleti partnere, ügyfele könnyen eljuthasson a honlapjára.

A domain név a legolcsóbb marketing eszköz!

A domén a számítógépek azonosítására szolgáló névtartomány. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció, vagyis az adatátvitel ezen címek között zajlik. A doménnevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé.

A domain név két része

A www. utáni rész maga a név, amit hivatalosan második szintű tartománynak, vagyis SLD - nek hívnak. Ez lehet cégnév, személynév, terméknév, fantázianév, amit az oldal tulajdonosa választ.

A .com, .org, .net, .eu, .gov, .info, .hu , ami a név után jön a domain végződés, amit legfelsőbb szintű tartománynak, vagyis TLD - nek hívnak. Ezek a rövidítések egyfajta besorolást mutatnak meg. A domaineket végződésük alapján alapvetően két nagy csoportba oszthatjuk: nemzetközi fődomainek és nemzeti domainek.

A nemzetközi fődomainek közé tartoznak az alábbiak például:

   .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl)
   .net (hálózatot jelöl)
   .org (szervezet)

A nemzeti domainek végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések, mint például

   .hu – Magyarország
   .de – Németország
   .co.uk - Nagy Britannia

Magyarországon egyértelműen a .hu, és a .com végződés a leggyakoribb.

A domain név kiválasztásakor a következő alapelveket kell figyelembe venni:

   1. Legyen elérhető (ne legyen még regisztrálva más által)
   2. Vonatkozzon a tartalomra (legyen kapcsolatban a cím az oldal tartalmával)
   3. Legyen könnyen megjegyezhető (hamarabb találnak a látogatók a weboldalra)
   4. Legyen figyelemfelkeltő (promócióra alkalmas)

Milyen hosszú legyen a domain név?

Minél rövidebb a domain név, annál könnyebb lesz a látogatóknak megjegyezni. A jó domain név keresőbarát, azaz tartalmaz releváns kulcsszót/kulcsszavakat. Amennyiben a fogyasztók megoldást keresnek egy problémára, kifejezéseket kezdenek írni a keresőbe. Ha megfelelő kulcsszavakat használunk a domain nevében, nagyobb eséllyel fognak a honlapunkra találni. Olyan nevet ne válasszunk, amit kifejezetten nehéz kiejteni.

Mire végződjön a domain?

Ha a weblapot leginkább magyarok fogják látogatni, válasszuk a .hu végződést. Ha sok külföldi látogató várható, akkor inkább a .com, .eu, .org, .net, .info végződésekben gondolkodjunk, vagy esetleg foglaljunk le több variációt is, hogy a versenytársak ne használhassák ugyanazt a domain nevet más végződéssel.

Legyenek-e ékezetes karakterek a domainben?

Nem ajánlott ékezetes karaktereket használni a domainben, ha külföldi látogatókra is számítunk, hiszen a hosszú magánhangzók teljesen hiányoznak a legtöbb ország karakterkészletéből. Az ékezetes domainokkal a másik probléma, hogy a köztudatban nem terjedtek el, ezért főleg ékezetek nélkül írják be a látogatók a keresőbe.

Weboldal készítés, honlapkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Lehetnek számok, vagy különleges karakterek a domainben?

Ha ilyeneket rakunk a névbe, az elősegíti az elgépelést, gyakrabban ronthatják el az emberek a cím átadását egymás között. Használatuk határozottan nem ajánlott.

Mit tegyek, ha a választott domain név már foglalt?

Először is nem szabad elkeseredni. Szóösszetételekből is lehet értékes és könnyen megjegyezhető domain neveket alkotni. Érdemes észben tartani, hogy magasabb lehet a Google-ről érkező organikus forgalom, ha a domain név tartalmazza a megcélzott kulcsszót, ami a tevékenységgel van összefüggésben. Természetesen használhatjuk saját márkanevünket is domain névként, mely építi a brandet.

Érdemes domaint vásárolnunk?

Ha az a domain név, amit mi is nagyon szeretnénk használni, már foglalt valaki által, de mégis arra a domainre vágyunk, és azt vesszük észre, hogy az aktuális tulajdonos nem igazán foglalkozik vele, akkor érdemes lehet megpróbálnunk felvenni a domain tulajdonosával a kapcsolatot, hátha kedvező áron megvásárolhatjuk azt. Egy másik szempont, ami miatt érdemes lehet domaint vennünk, az a keresőoptimalizálás. Lehetséges, hogy az oldal, amit meg szeretnénk venni, már értékes link-profillal rendelkezik, ebből adódóan nem kellene hónapokig várni arra, hogy az organikus keresőben feltűnjön az új oldal. Viszont vannak olyan emberek is, akik kifejezetten üzleti tevékenységet csinálnak abból, hogy domain neveket vásárolnak, és árusítanak, ezért nagyon magas árat kérnek egy domainért. Ebben az esetben legyünk megfontoltak.

Ha a célunk, hogy a lehető legtöbben megtalálják majd a weboldalunkat, legyünk kreatívak! Ötleteljünk együtt és keressük meg a számunkra legmegfelelőbb domain nevet.

Gyakori kérdések


Minek a használata nem megengedett a domain névben?

A domain nevek csak betűket, számokat, ékezet nélküli betűket és kötőjeleket tartalmazhatnak. Szóközök és egyéb szimbólumok használata nem megengedett. A nevek nem kezdődhetnek vagy végződhetnek kötőjellel, és nem különböztetünk meg a kis- és nagybetűket.

Használhatok kérdőjelet a domain névben?

Nem! Az URL-ben lévő kérdőjel szétválasztó (separator).

Mi a fontos egy domain névben?

A jó domain név könnyen megjegyezhető, és jól mutatja, hogy mit csinál a vállalkozás. Például az Amazon e-kereskedelmi cég domain neve „www.amazon.com” könnyen megjegyezhető, hiszen egyezik a cég nevével. Ezért azok, akik online szeretnének vásárolni termékeket, nagyobb valószínűséggel fognak emlékezni a webhely címére a cég neve miatt.

Mi a legrégebbi domain név?

Az első kereskedelmi internetes domain nevet symbolics.com néven a TLD com-ban 1985. március 15-én regisztrálta a Symbolics Inc. amerikai cég, ami egy számítógépes rendszerekkel foglalkozó cég Cambridge-ben, Massachusettsben.

Vannak 1 betűs domain nevek?

Igen, amikor a második szintű tartományban csak egy betű szerepel, ilyen például az X.com.

Hány domain nevet regisztráltak már?

2021-ig becslések szerint 367 millió domain névet regisztráltak már regisztrátoron keresztül.

Melyik domain nevet adták el eddig a legdrágábban?

A valaha bejelentett legértékesebb domain név a : Cars.com – ami 872 millió dollárért kelt el.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje