Milyen a jó logó

Alma, kagyló, pipa, nyuszi. A logók, amik könnyen felidézhetők. Ezeket az ikonikus logókat bárki felismeri. Az emberek sokkal könnyebben emlékeznek vissza képekre, formákra és színekre, mint szavakra. A világon minden cég a logójával azonosítja magát.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Milyen a jó logó
Milyen a jó logó

Mi a logó?

A logó egy szimbólum, felirat, vagy ezek keverékéből létrejött grafikai elem, melynek elsődleges funkciója az azonosítás, az egyértelmű jelölés megkönnyíti a tájékozódást a piac szereplői között.
Mivel a logó a céget univerzálisan is jelképezi, meghatározza az arculatát, komoly reklámértéke van, a nagy cégek igen komoly összegeket költenek a cég logójának és arculatának megterveztetésére. 

Az alábbi videóban megnézhetjük hogyan változtak az idő múlásával a különböző étel és ital márkák logói.


 


 

Mi a logótervezés 5 alapelve?

  1. Legyen egyszerű
    Egyszerű, nem túlrajzolt, nem tartalmaz felesleges elemeket, könnyebben megjegyezhető, beazonosítható, több felhasználási módban is jól kivehető, hasznosítható több felületen is, például nyomtatásban, interneten, reklámtollon. Könnyebben megjegyezhetővé és eredetibbé válik a logó a részletek elhagyása által. A jó logót szinte azonnal a vállalkozással azonosítják az emberek, mert képesek gyorsan és automatikusan felismerni és ezáltal társítani vele a vállalkozást. Gondoljunk az Apple cég egyszerű és nagyszerű alma logójára.
     
  2. Legyen könnyen megjegyezhető
    A logónak olyan formákat kell tartalmaznia, melyek lehetővé teszik a gyors felismerést és beazonosítást, mert a fő feladata, hogy emlékeztessen az adott márkára, bármikor, amikor meglátjuk felismerjük, rögtön azonosítsuk a hozzá tartozó márkával. Mindig a legegyszerűbb elemek és formák maradnak meg az emlékezetünkben, mint például kör, négyzet, háromszög.
     
  3. Legyen sokoldalú
    A jó logónak a legfőbb tulajdonsága, hogy megfelelően megjelenik, jól működik minden felületen és méretben. A legtöbb esetben a sokoldalú felhasználhatóság miatt a tervezők vektoros formátumban tervezik meg a logót, ami lehetővé teszi, hogy minőségromlás nélkül átméretezhető, átszínezhető legyen. A logót érdemes több színváltozatban is elkészíteni, de a leghatékonyabb a fekete-fehér változat. Ez lehetővé teszi, hogy a hangsúly a formára és az alakra összpontosuljon.
     
  4. Legyen a vállalkozáshoz illő
    A logó kinézetének, megjelenésének összhangban kell lennie a vállalkozás vagy márka üzenetével. Más színvilágot és formavilágot kap egy gyermekeknek szóló vállalkozás, vagy mondjuk egy autókereskedés. Nem feltétlenül kell a logóban megjelennie annak amivel a vállalkozás foglalkozik, vagyis egy szoftver cég logójában egy számítógépnek. Egy jó logó enélkül is jól kifejezi és képviseli a vállalkozás jellegét és célját.
     
  5. Legyen megfelelő a betűtípusa
    A betűtípus is segíti kifejezni a cég személyiségét, valamint közvetíti a vállalkozás céljait. A különböző formájú betűk különböző érzéseket közvetítenek az emberek felé, például stabilitás, időtállóság, divatosság, játékosság, kreativitás. A betűtípus is üzenetet közvetít a márkáról, kíváncsivá kell tennie a cégünk iránt a leendő ügyfeleket.

Weboldal készítés, honlapkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Tehát a logó tervezés nem egyszerű feladat, azonban szinte minden vállalkozás számára elengedhetetlen a megléte. Legyen egy olyan logónk, ami eltér az ismert logóktól, más mint a konkurenciáé, ne olvadjon bele a szürke tömegbe.

Legyen eredeti, karakteres, felismerhető!

Gyakori kérdések


Miért van szükség logóra?

A logó szükséges a vállalkozása sikeréhez, népszerűsítéséhez, a márkaidentitás kialakításához. A logó segít abban, hogy a vállalkozása kitűnjön a tömegből – ismert legyen – és emlékezzenek rá az ügyfelek. Az egyedi, kreatív, egyszerű logó a márkaidentitás központi eleme. Gyakran az Ön logója az első, amit az ügyfelek látnak, és az első dolog, amire emlékeznek. Erős kapcsolatot alakít ki velük, fontos, hogy a márkája milyen érzéseket kelt a kuncsaftokban. A logó tükrözi a cége alapgondolatát.

Változnak-e a logók az idő múlásával?

Természetesen, gondoljunk csak néhány ikonikus logóra, mint például a Pepsi vagy Coca-Cola logója. Rengetegszer változtatták már meg ezeket. Bármilyen ikonikus is a logó, létrehozását mindig a megalkotásának idején érvényes tervezési szabványok, normák és trendek határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy valamikor elavulttá válik. Ha már látszanak az öregedés jelei az emblémán, talán el kell gondolkoznunk a következő frissítésen.

Melyik a legszebb logó a világon?

Carolyn Davidson által tervezett Nike swoosh a világ egyik legszebb logója a szakemberek szerint.

Melyik a legrégebbi logó a világon?

A brit Twinings teagyártó cég rendelkezik a legrégebbi logóval. A logó folyamatosan használatban volt, dizájnján nem történt változtatás. Több mint két évszázaddal ezelőtt, 1787-ben hozták létre a teatársaság számára.

Melyik logóért fizették a legtöbbet?

A British Petroleum (BP) logó elkészítése körülbelül 210 000 000 dollárba került. Igen, ez a zöld és sárga virágos embléma a történelem egyik legdrágább logója lett. A Heliosra emlékeztető logó a vállalat környezetbarát arculatát hivatott bemutatni. A logóval megvalósították a zöld és sárga szín pszichológiáját (a zöld szín a természethez, az egészséghez, a nyugalomhoz kapcsolódik; a sárga nagyon vidám szín és optimizmust, energiát fejez ki),  a környezetbarát szemléletmódot, miközben olyan formákat is alkalmaztak, amelyek a levelekre emlékeztethetik az embereket. 

Melyik márka logója az első a világon?

A Coca-Cola logója a világ egyik legnépszerűbb logója, és vitathatatlanul ez a legikonikusabb logó a világon. A márka dizájnja számos módosításon esett már át, mielőtt elérte a jelenlegi változatát. Tipográfiája és kettős „C” karakterisztikája viszont 1887 óta változatlan.

Melyik logó változott a legtöbbet?

A Pepsi logó. A Pepsi logó fejlődésének története jól ismert : 122 év alatt 12 újratervezést hajtottak végre rajta.

Miért piros a legtöbb logó?

Sok erős vállalati márka pirosat használ a logójában. Merésznek, energikusnak, aktívnak mutatják magukat ezzel a színnel. A pirosat használó márkák nem utalnak konkrétan a vérre, az egészségre vagy az élelmiszerekre, de ezzel a színnel erőteljes és energikus érzelmeket közvetítenek az emberek felé.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje