Interjú egy női webdesigner-rel avagy egy nő a férfiak közösségében

A női szakmákhoz olyan tulajdonságokat társítunk, mint empátia, gondoskodás, szépérzék, amelyekkel kizárólag a nők rendelkeznek. A webdesigner vizuálisan megvalósítja az oldalt, neki köszönhető az oldal kinézete. Akkor ez most női vagy férfi szakma

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Interjú egy női webdesigner-rel avagy egy nő a férfiak közösségében
Interjú egy női webdesigner-rel avagy egy nő a férfiak közösségében

Interjú Baán Orsival a ZogWebdesign egyik női webtervezőjével.

  • Hogyan érzed magad ebben a férfiak által uralt közösségben, a webdesign iparban?

Szerintem nem nehéz boldogulni. A nők a legutolsó felmérések szerint csak 39%-ban vannak jelen a webdesign iparban. Azt hiszem, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a webdesign-t még mindig sokan tévesztik össze az informatikával. Sok nő úgy érzi, hogy matematikai, természettudományos vagy programozási zseninek kell lennie ahhoz, hogy képes legyen ezt megtanulni és ebből karriert tudjon építeni. A női tervezők szerencsére már nem számítanak ritkának, főleg nálunk a ZogWeb-nél, hiszen itt egy külön női csapat foglalkozik a női ügyfelekkel. A férfiaktól valóban kapok bosszantó megjegyzéseket, de ha jó munkát végzek és általában véve kedves ember vagyok, akkor legalább annyi sikert tudok elérni, mint bármelyik férfitársam. A tehetséget nem a nemi hovatartozás határozza meg, a jó munka pedig egyszerűen csak jó, mindegy ki végezte el.

  • Melyek a legnehezebb kihívások, amelyekkel egy webdesigner szembesül karrierje során?

Művészinek, praktikusnak és kereskedelmi szemléletűnek kell lennie egyszerre. Jó tanácsadónak is kell lennünk, aki meggyőzi az ügyfelet. Meg kell találni a megfelelő szavakat, hogy érthető módon kommunikálhassunk a megbízókkal, akik maguk nem tervezők, de határozott elképzeléseik vannak. A másik jelentős kihívás a szakmai újdonságokkal és trendekkel való lépéstartás a napi munka mellett, és nem utolsósorban, hogy marketinges tudással is rendelkeznünk kell.

  • Miért jó, hogy női designerek foglalkoznak a női ügyfelekkel?

A nők empatikusabbak, mint a férfi társaik, és könnyebben azonosulnak a kicsinyesnek tűnő problémákkal. Türelmesebbek, képesek meghallgatni a hosszú történeteket, problémákat és konstruktívan tudnak reagálni rájuk. Szakmailag terhelhetőek és gyakran maximalisták, mindenképpen kitartónak mondhatók. Képesek tanulni a férfi konkurenciától, könnyen beépítik a friss tudást a hétköznapi munkájukba. Inkább az összetartás és egymás segítése a jellemző a csapatunkra, mint a rivalizálás, tusakodás.
 

Weboldal készítés, honlapkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Kiknek ajánljátok magatokat elsősorban?

Természetesen bárkinek, de elsősorban kezdő és induló vállalkozásoknak. Elsősorban a kisvállalkozásokra és az egyéni vállalkozókra koncentrálunk, és a filozófiánk az, hogy igyekszünk az ügyfeleink kezdő lépéseit a neten a lehető legjobban megkönnyíteni. Tőlünk gyorsan, hatékonyan és megfizethető áron megkapják azt, amit szeretnének egy honlappal kapcsolatban. A nyújtott szolgáltatásokért teljes felelősséget vállalunk. Az ügyfeleink teljes megelégedettsége rendkívül fontos számunkra, ez inspirálja a munkánkat. Természetesen készítünk weboldalt szabadúszóknak is, illetve rendelt már tőlünk logót egy klub is. A célunk, hogy mindenkinek megtaláljuk a legtesthezállóbb megoldást, ami tökéletesen illeszkedik az igényeihez.

  • Milyen irány felé halad ez a szakma?

A trend a letisztult, minden platformon könnyen kezelhető, mutatós oldalak felé halad. Kezdenek kimenni a divatból a túl színes, giccses, csilivili oldalak, előnyt élveznek a responsive oldalak, a használhatóságot elősegítő honlapok, fontos az egységes arculat megteremtése. A megbízók az egyszerű, gyors, relatívan olcsó megoldásokat preferálják.

  • Mi ad lendületet ennek a csapatnak?

Örömet okoz az, ha a munkába fektetett energiát vissza tudjuk nyerni abból az elégedettségből, ami az ügyfelet eltölti. A legnagyobb öröm, ha valaki úgy keres fel minket, hogy elmondja, hogy ki és miért ajánlotta a ZogWeb-et, és miért gondolt pont ránk a megbízás kapcsán.

  • Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánok Nektek!

Gyakori kérdések


Mi a különbség a webdesign és a webfejlesztés között?

A webdesign elsősorban arra összpontosít, hogy a webhely hogyan fog kinézni és mit érezhet a látogató mikor az oldalra érkezik. Fontos a designer számára a grafikai tervezés. A webfejlesztés a színfalak mögött, az oldal háttérrendszerében történik, és jellemzően szoftverfejlesztést jelent. A fejlesztő az oldal struktúráját kódok segítségével hozza létre.

Ki a legnépszerűbb női webdesigner, aki sokakat inspirál?

Rina Miele az egyik legjobb női webdizájner, aki a nagyszerű tervezési munkáiról ismert. Kreatív igazgató és tervező, egy New York állambeli erdőben él, néha madarakat fényképez. Főállású szabadúszó tervező. A webtervezés mellett logó- és tipográfiai (betűtervezés, kiadványok létrehozása) tervezéssel is foglalkozik. Együtt dolgozott néhány rendkívül befolyásos popkultúra márkával, mint például az Allure Magazine és az Atlantic Records.

A webdesignerek hány százaléka nő?

A webdesignerek 37,7%-a nő, és 62,3%-a férfi. Nagyon kevés nő szerez hírnevet a túlnyomórészt férfi webdesign-iparban.

A webdesign területén a férfiak töltenek be meghatározó szerepet?

Igen, ez egy nagyrészt férfiak által uralt terület. Egy 2020-as szoftverfejlesztési felmérés szerint a webfejlesztők 91,5%-a férfi. 2022-ben pedig a nők csak az állások 26,7%-át foglalják el az összes technológiai területen.

Alulreprezentált a nők aránya a webdesign területén?

Az EU-ban a webdesignerek csupán 24%-a nő, és ha a jelenlegi ütemben fog továbbhaladni a női designerek munkavállalási aránya akkor, több mint 50 évbe telne, hogy ezt a szakadékot felszámolják a nemek között. Ráadásul a női tervezők átlagosan 12,8%-al kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik ezen a területen.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje