Szövegírás vs tartalomkészítés

Ha azt szeretné, hogy vállalkozása kitűnjön a piacon, az üzenetét és a marketingjét nagy gondossággal kell megalkotni, hogy megszólítsa és rávegye a célközönségét a cselekvésre és kapcsolatba léphessen velük. A szövegírás pontosan ebben segíthet Önnek.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Szövegírás vs tartalomkészítés
Szövegírás vs tartalomkészítés

Mi a szövegírás

A szövegírás egy marketing- vagy reklámszöveg megalkotását jelenti. A szövegírás olyan tartalomírás, amelynek célja a cselekvésre való felhívás, tehát a szövegírás célorientált. A szöveg írója rá akarja venni a felhasználókat egy adott művelet elvégzésére, például termék vagy szolgáltatás megvásárlására, kapcsolatfelvételre, e-mail lista feliratkozásra.

A szövegírás célja tehát a figyelem, az érdeklődés felkeltése, a vágyak előcsalogatása egyfajta cselekvés indukálására. Célcsoporttól és csatornától függően ez különböző módon érhető el. A szövegírás segít az értékesítésben, segít megnyerni a célközönséget a termékünk vagy szolgáltatásunk számára.

Szövegírásnak számít a reklám e-mailek, szlogenek, webszövegek, online reklámok, televíziós - rádiós - podcast szövegek, webshop leírások, termékleírások, sajtóközlemények, közösségi médiában megjelenő posztok megírása.

A jó szöveg pontos nyelvtanilag, tájékoztat, inspirál, ráveszi az embereket a cselekvésre, és végül elad.

Weboldalkészítés, szövegírás szakértelemmel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Miben különbözik a szövegírás a tartalomkészítéstől

A tartalommarketing része a szövegírás, de a két fogalom nem teljesen ugyanaz. 

A tartalommarketing közvetett értékesítési célokra összpontosít, mint például a márkaismertség növelése. A tartalommarketingre példák a blogbejegyzések, az e-könyvek és a webináriumok.

Amíg a tartalommarketing célja a hosszú távon elérhető konverzió, addig a szövegírás célja jellemzően az, hogy meggyőzze a felhasználót arról, hogy azonnal tegyen meg valamilyen lépést, azonnali cselekvésre ösztönöz. 

A tartalommarketing olyan tartalmak létrehozásából áll, melyek bevonják a közönséget, értéket nyújtanak, edukálnak, szórakoztatnak, javítják a márkaismertséget, és bizonyítják, hogy a szolgáltató alaposan ismer egy adott problémát. A tartalommarketing révén a felhasználók megtalálják a céget az interneten, elköteleződnek a márka mellett, majd vásárolnak vagy megrendelnek a cégtől szolgáltatást. Az értékes és változatos tartalmak növelni fogják a cég láthatóságát a weben, a keresőkben és a közösségi médiában is.

Copywriting
Copywriting

Hogyan írjunk jó szöveget (copy-t)

Röviden felsoroljuk, hogy milyen fő szempontokat kell szem előtt tartani, ha jó minőségű szöveget szeretne készíteni.

  • Ismerje meg a célközönségét.

Vizsgálja meg a vásárló személyét: életkorát, lakhelyét, munkáját, jövedelmi szintjét, szükségleteit, preferenciáit. Nézze meg kinek árul jelenleg, ki másoknak szeretne eladni még, mit szeretnek a jelenlegi ügyfelei a kínálatból, milyen nehézségekkel szembesülnek az ügyfelei és hogyan segít nekik megoldani ezeket a problémákat.

  • Válassza ki a megfelelő hangnemet.

A jó szövegírás többről szól, mint csupán a megfelelő szavak kiválasztása. A szöveg hangneme vagy a használt attitűdje megmondja a leendő ügyfeleknek, hogy Ön egy szórakoztató, komoly vagy nagyon profi szolgáltató, kereskedő. A hangnem a célközönség szerint változik, olyan szavakat és kifejezéseket kell használni, amilyeneket a célcsoportunk is használ. Például a professzionális leírások, összetett mondatok idegen szavakkal megtűzdelve inkább egy nagyvállalt vezetőinek szólnak. Tehát a jól megválasztott hangnem segít az ügyfeleknek úgy érezni, hogy jó helyen vannak az Ön oldalán. A szavakban önmagukban nincs semmi különös, de a megfelelő használatuk vonzza az embereket.

  • Hangsúlyozza az egyediségét.

Az online eladások növekedésével egyre több a lehetséges versenytársa a termékünknek vagy szolgáltatásunknak, ezért arra kell összpontosítanunk, hogy mi az, ami megkülönbözteti Önt a többiektől. Nem lehetünk mindenben nagyon jók, de azt el kell döntenünk, hogy miben vagyunk jobbak másoknál.

  • Használjon történetmesélési technikát.

A történetmesélés mindig alapvető fontosságú számos különböző cél elérése érdekében. A történetünket valós adatokkal és példákkal kell alátámasztania, amelyek cselekvésre ösztönöznek. Az ilyen szöveg szórakoztatóbb, a történeteket könnyebb megjegyezni, mint a száraz tényeket, a jó történet segít kontextusba helyezni a dolgokat és időtlen. Mindenki szeret mesélni másoknak, így nagyobb valószínűséggel továbbadják a mi történetünket is, amit egyre többen ismernek meg és ez egyre több lehetséges ügyfelet eredményezhet.

Weboldalkészítés, szövegírás szakértelemmel.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Olyan szöveget írjon, ami megoldja az ügyfélproblémákat (pain points).

Ha a cége sikeresen szeretné eladni termékeit vagy szolgáltatásait, akkor a weboldala szövegének megoldásokként kell feltüntetnie a termékeit vagy  szolgáltatásait a "fájdalmi pontokra", mint például pénzügyi gondok, bizalmi kérdések, kényelmi probléma, idővel kapcsolatos gondok. Az ilyen jellegű szövegben a pozitívumokra kell összpontosítania, például arra, hogy milyen nagyszerű a terméke, vagy miért szeretik az ügyfelek azt.

  • Használja a társadalmi bizonyíték erejét (social proof).

A fogyasztók 77 %-a mindig elolvassa az online véleményeket, mielőtt vállalkozást választ. Ez azt jelenti, hogy aszerint döntjük el, hogy mit tegyünk, mi a helyes, hogy mások, hozzánk hasonló emberek mit tartanak helyesnek. Ha azt látjuk, hogy valaki másnak jó tapasztalata van egy termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, akkor mi is ugyanazokat az előnyöket szeretnénk élvezni és megrendeljük ugyanott. Más felhasználóktól származó információkban jobban megbízunk, mint közvetlenül a vállalkozástól származó véleményben. 

  • Használja pontosan, célzottan a szavakat (crisp language).

A szövegíráskor minden egyes szónak bizonyos célt kell szolgálnia. Ha a használt szó nem oktat, nem hangsúlyoz valamilyen előnyt, akkor ki kell húzni a szövegből. A szövegnek könnyen olvashatónak kell lennie, tehát tűpontosan kell használnia a szavakat, hogy a mondandónk teljesen világos legyen. A felesleges, lényegtelen, szükségtelen szavak nem segítik a termékek eladását. Ezeket hívjuk marketing "bolyhoknak" (fluff). A bolyhok szakértelemnek, gondolatnak és elemzésnek álcázzák magukat, de valójában a dolgok felszínes újrafogalmazása, amik által a felhasználók elveszítik a figyelmüket és elhagyják az oldalt.

  • Használjon statisztikát, számokkal alátámasztott tényeket.

A tények és a statisztikák olyanok, mint a varázspor, önmagukért beszélnek, hitelesebbé teszik mondandónkat. A rideg statisztikák által a felhasználók azonnali direkt üzenetet kapnak, ami cselekvésre ösztönzi őket. 

  • Ismételjük a fontos információkat.

A szövegben mindig összpontosítsunk azokra az ötletekre, termékjellemzőkre, amelyek a legfontosabbak a célközönség számára, és ismételjük meg őket átfogalmazva, hogy az olvasó elméjében megragadjon. Hiszen a való életben is többször kell megismételnünk egy-egy információt, ha azt akarjuk, hogy emlékezzenek rá az emberek.

  • Tegyen fel kérdéseket a megírt szövegben.

Amikor cselekvésre próbáljuk rávenni az embereket, akkor először együttműködésre kell rávenni őket. Ezt a legegyszerűbben kommunikációval tudjuk elérni. A kérdésfeltevéssel arra ösztönözzük a felhasználókat, hogy találjanak választ a kérdésre, összekapcsoljanak pontokat, tehát kapcsolatba kerüljenek a szövegünkkel.

Tartalomkészítés
Tartalomkészítés

Gyakori kérdések


Mik a szövegírás irányelvei?

Használjon társalgási, hétköznapi nyelvezetet, ha szóban nem mondaná, akkor ne is írja le. A mondatok legyenek rövidek és lényegre törőek. Beszéljen közvetlenül az olvasóval, szólítsa meg a szövegen keresztül.

Mi a szövegírás legfontosabb szabálya?

Az egyszerűsítés, mert Ön azt akarja, hogy minden egyes ember, aki elolvassa a megírt szövegét tökéletesen megértse. Ez azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben egyszerűsíteni kell a mondandónkat. Írjunk tömören és kerüljük a redundanciát (felesleges többlet, terjengős kifejezések).

Mi a 3 leggyakoribb hiba, amit egy szövegíró elkövethet?

Olyan írás, ami nem mozgatja meg a célközönséget. Túl sok “bolyh” (fluff=felesleges, lényegtelen, szükségtelen szavak) használata. Passzív hangnem használata, ami nem készteti együttműködésre az olvasót. 

Miért van szükségem szövegíróra, ha magam is tudok szöveget írni?

Természetesen írhat saját maga is tartalmat, de egy szövegíró nem pusztán csak ír. A szövegírók ügyelnek arra, hogy tartalmaik mindig relevánsak legyenek, frissek maradjanak és megfelelően megformáltak legyenek. A szövegíró megragadja az adott márka lényegét, és olyan meggyőző szöveget ír, amely azonnali cselekvésre készteti a potenciális ügyfeleket. Ha szövegíró írja meg a szöveget nem kell aggódni a nyelvtani hibák és az irreleváns, ismétlődő tartalom miatt.

Miért jó, ha profi szövegírót bízok meg?

A szövegírók nem csak tartalmat hoznak létre, hanem értéket is adnak a vállalkozásának és ügyfeleinek. Ha a szöveg hatásos, akkor konvertál – válaszokat generál és növeli a vásárlások számát. A szövegíró olyan meggyőző nyelvezetet használ, amivel azonnali cselekvésre készteti az olvasót. A szövegíró kapcsolatba lép a közönséggel, meggyőzi őket, úgy kommunikál velük, hogy önszántukból akarják megvenni a terméket és nem a reklám nyomására. A fogyasztók 50%-a állítja a felmérések szerint, hogy a tartalommarketing pozitív hatással van a vásárlási döntéseikre.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje