Vállalkozás női szemmel, beszélgetés egyik ügyfelünkkel

A statisztikák alapján női vállalkozónak lenni nem könnyű feladat. Ennek ellenére 10 éve folyamatosan növekszik a tisztán női tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások aránya. Ez azt jelenti, hogy kiegyenlítődnek a szerepek vállalkozói körökben

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Vállalkozás női szemmel, beszélgetés egyik ügyfelünkkel
Vállalkozás női szemmel, beszélgetés egyik ügyfelünkkel

Vállalkozás női szemmel

Interjú Tóth-Halasi Nóra kézműipari terméktervezővel, kezdő vállalkozóval, 2 gyermekes édesanyával, a ZogWebdesign ügyfelével.

  • Nóri, kérlek mutatkozz be röviden olvasóinknak.

Sziasztok! Üdvözlök minden új és régi látogatót a ZogWebdesign oldalán! Először is köszönöm Nektek ezt a lehetőséget! A varrást 15 éve kezdtem hobbiként, táncoltam és a fellépőruháimat magamnak varrtam meg. Mivel sok barátnőmnek tetszettek az általam tervezett és varrt ruhák, ezért megkértek más ruhák készítésére is, mint jelmezek, esküvői ruhák vagy csak hétköznapi csini szettek varrása. Manapság textilből tervezek és varrok használati és dísztárgyakat minden korosztálynak. Most már elsősorban anyuka vagyok, de olyan anyuka, aki dolgozni is szeret. Ezzel a vállalkozással régóta dédelgetett álmomat valósítom meg és ugyan még az elején járok, de pozitívan élem meg a kihívásokat.

  • Honnan meríted az ötleteid? Milyenek a termékeid? Van már márkaneved?

Ötletek mindenhonnan jönnek, a körülöttem lévő világból, a hétköznapokból, amiket látok, amiket hallok, visszajelzésekből, kérésekből. Néha tovább gondolok egy korábbi munkámat. Sokszor a megrendelőim inspirálnak, ők elkezdik én befejezem az ötleteiket és valami csodásan új születik. Ez főleg az ünnepekre készített ajándékokra vonatkozik, a szív ihlette, bájos, vidám meglepetésekre. Márkanevem még nincs, de az általam készített termékekre ráhímzem a monogramomat, óvatosan belecsempészem a dizájnba.

  • Hol és hogyan értékesíted a termékeidet?

A közösségi médián keresztül, oldalaimon, kézműves csoportokban, illetve már egy webshopot is bérlek a segítségetekkel, szóval az online piactéren kínálom a portékáimat. A frissen elkészült honlapom is segít a népszerűsítésben, a reklámozásban.

  • Két gyerek mellett döntöttél úgy, hogy belevágsz a vállalkozói létformába. Mennyi ideig gondolkoztál ezen?

Pont a kellő pillanatban jött a lehetőség és éltem vele. A szülési szabadság utáni munkaerőpiacra való beilleszkedés nehézsége felrakta arra a bizonyos i-re a pontot. Azt tudtam, hogy a jövőben a magam beosztása szerint szeretnék dolgozni, mert már az első gyermekemnél is teher volt számomra, hogy nem tudtam elég időt tölteni otthon, és nem láttam a családomat. Nem tudtam úgy teljesíteni a szerepeimben anya-feleség és dolgozó nő, ahogy azt szerettem volna. Nem voltam túl sokat otthon. Amikor a második gyermekemmel lettem várandós és otthon maradtam, akkor éreztem, hogy itt a pillanat és belevágtam. A kockázat nem volt túl nagy, mivel GYES-en voltam. Hozzátartozik a történethez, hogy mindenki körülöttem, a családom és a barátaim is, már régóta biztattak, hogy vágjak bele valami saját dologba. Ők továbbra is támogatnak, bátorítanak, ha kell segítenek. Ha bizonytalan vagyok, erőt adnak, ami rengeteget jelent számomra.

  • Tudnál néhány tanácsot mondani azoknak a nőknek, akik egy vállalkozás elkezdésén gondolkodnak?

Mindenképpen reálisan kell hozzáállni a vállalkozáshoz. Ki kell számolni, hogy milyen költségeket jelent a vállalkozás elindítása, és van-e realitása annak, hogy ezt kitermelem a vállalkozási ötletemmel. Vagyis egészen pontosan, a számolás célja nem csak az, hogy lássam, hogy amin gondolkozom, megéri e, hanem, hogy tudom majd úgy alakítani a vállalkozást, hogy megérje. Egy anyagilag is sikeres vállalkozást működtetni akkor tudok, ha minimalizálom az indulási költségeket. Az indulás számomra szerencsés volt, hiszen magamat rögtön nem kellett foglalkoztatnom, műhelyt sem kellett bérelnem, igazából csak anyagköltségem volt. A termékeimet fokozatosan vezettem be, ismertettem meg a leendő vásárlóimmal a közösségi média segítségével és csak mostanra, indulástól számítva 2 év után, jutottam el oda, hogy készíttetek honlapot és bérlek webshopot.
 

Weboldal készítés, honlapkészítés

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Miért minket választottál a honlapod megvalósításához?

Olyan stúdiót kerestem, akik kimondottan női vállalkozásokra specializálódtak. Fontos volt, hogy egyszerre többféle véleményt halljak, csapatban tudjunk ötletelni, hiszen elképzelésem nem igazán volt azon kívül, hogy honlapot akarok. A női szakemberek jelenléte nem csak megnyugtató volt számomra, hanem a siker garanciája is, mert ők ismerik a legjobban a nőorientált weboldalak titkait. Ebben a légkörben nem éreztem magam feszélyezve, hamar támogató, baráti légkör alakult ki. Másik fontos szempont volt az előre pontosan kikalkulálható és elfogadható ár, hiszen még mindig csak kezdő vállalkozónak tekintem magam. A Weboldal minták kimondottan inspiráló gondolatokat indítottak el bennem, amik segítségével már lettek konkrét kérdéseim is.

  • Lenne valami üzeneted a vállalkozásuk elindításán gondolkodó nőknek?

Tanácsom, hogy a vállalkozónő legyen ambiciózus, kitartó, nem árt az önfegyelem sem és a saját témájával, szakmájával, termékével kapcsolatos nagy-nagy tudás. Ne akarjon gyorsan meggazdagodni, hanem okosan építkezzen és olyan dolgokba fektessen be energiát, időt, pénzt, amelyek meghozzák majd a várt eredményt. Kemény, értéket teremtő munkát kell végezni szívvel-lélekkel, másfelől nem jó az érzelmeket irányadónak tekinteni. A vállalkozással megélt jó vagy kevésbé jó események áthatóbban válthatnak ki a női lélekből érzelmeket, olyan szituációkból adódóakat, amire nem vagyunk felkészülve. Sem örömben, sem bánatban nem szabad megállni. Pihenni kell persze, de nem leállni vagy megtorpanni. Haladni kell, következetesen! Mindig legyen stratégiája, koncepciója és ezt folyamatosan alakítsa, ha szükséges.

  • Ha nem titok, a jövőbeni terveidről mesélsz egy kicsit?

Bővíteni szeretném a vásárlói körömet, ezért gondoltam azt, hogy több platformon is jelen leszek a termékeimmel. Szeretnék jelen lenni iparművészeti vásárokon is, hogy személyesen is tudjak találkozni a vásárlóimmal. Most ez könnyebben fog menni, mert a kisebb gyermekem már bölcsődés. Tanulni is szeretnék, elsősorban piackutatást és marketinget. Aztán lehet új irányokat is nyitni, új ötletek is jöhetnek, de először meg kell szilárdítani a vállalkozást, olyan vásárlókat szerezni, akik a stabil törzsvásárlói közönséget alkotják és akiknek szívesen dolgozok.

  • Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert és kitartást kívánunk!

Gyakori kérdések


Hány női vállalkozó van a világon?

Körülbelül 252 millió női vállalkozó van a világon. Az elmúlt 20 évben a női vállalkozók száma 114%-al nőtt világszerte.

Ki a leghíresebb női vállalkozó a világon?

Az ausztrál Ms Gina Rinehart a világon a leghíresebb női vállalkozó. Gina Rinehart a Hancock Prospecting Group vezérigazgatója, ami egy vasércbányászati vállalat, amelynek vagyona 16,5 milliárd dollár. A cég évente átlagosan 30 millió tonna vasércet állít elő és dolgoz fel. Gina Rinehart Ausztrália leggazdagabb embere és a 6. leggazdagabb nő a világon.

Kit tekintünk az első női vállalkozónak a világon?

A világ első női vállalkozója Madam C.J. Walker (született Sarah Breedlove) volt. Ő egy fekete nőként született egykori rabszolgák családjában 1867-ben, akik gyapotültetvényeken dolgoztak. Madame Walker forradalmasította a szépség- hajápolás- és testápolási ipart, kozmetikumokat fejlesztett ki afro-amerikai nők számára. A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint az első női milliomos.

Ki a leggazdagabb női vállalkozó a világon?

Ms Huijuan Zhong a Hansoh Pharmaceutical Group alapítója, ami Kína legnagyobb gyógyszeripari vállalata. Az egykori kémiatanárnő vagyonát 2020-ra a Forbes 18,7 milliárd dollárra becsülte. Huijuan a világ 70 leggazdagabb embere között van.

Ki a legvagyonosabb magyar női vállalkozó?

Az első nő 2018-ban került fel a leggazdagabb magyarok ötvenes listájára, Hermann Kamilla, aki magyar közgazdász, az Indotek Group partnere és kisebbségi tulajdonosa, Magyarország egyik legismertebb női magánadományozója. 2022 végén 42,8 milliárd forintra becsült vagyonával a Forbes magyarországi ranglistáján a 43. helyen szerepel.

Mik a legjellemzőbb szektorok, ahol női vállalkozások működnek Magyarországon?

A szépségápolás, fodrászat, fizikai közérzet javító szolgáltatások a vezetők. Utána jönnek a humán-egészségügyi szolgáltatások, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, az adminisztratív támogató tevékenység és az oktatás.

Hogyan változott a női vállalkozók száma Magyarországon az elmúlt években?

Hazánkban 2010 óta 38 százalékkal emelkedett a női önfoglalkoztatók száma. Ez a növekedés Európában az egyik legnagyobb, a 27 ország átlagos bővülése mindössze 3 százalék, sőt a tagállamok harmadában csökkent a női vállalkozók száma. A növekedés 2019-től volt igazán dinamikus, és legnagyobb részben az alkalmazott nélküli egyéni vállalkozók körében volt megfigyelhető. 

Milyen az iskolai végzettsége a magyar vállalkozó nőknek?

A legfeljebb alapfokú végzettségű nők aránya mindössze 3%. A középfokú végzettségűeké a hatodik legmagasabb egész Európában 55%-al. A felsőfokú végzettségűeké 42%-t tesz ki.

Ki a legsikeresebb női vállalkozó Magyarországon?

Lopes-Szabó Zsuzsanna, a Györgytea Kft. vezetője, aki bölcsész végzettséggel rendelkezik és édesapjával, a bükki füvesemberrel, Szabó Gyuri bácsival alapította a céget 2004-ben. 16 év után a vállalkozás több százmilliós bevétellel rendelkezik, és 40 munkahelyet teremtettek.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje