7 tipp bombasztikus blogcímek írásához

A blogcímek kiemelkedő szerepet játszanak az olvasók figyelmének felkeltésében, és a tartalomnak ki kell tűnnie az összes tartalom közül. A tökéletes blogcím kitalálása kihívást jelent, mert a címnek fülbemászónak, informatívnak, tömörnek kell lennie.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Blogcímek
Blogcímek

Bevezetés

A blogcím az a dolog, amit az olvasók elsőként meglátnak a Google keresőben vagy a közösségi médiabejegyzésekben. Ezek a címek fogják meggyőzni vagy elriasztani őket attól, hogy a webhelyére kattintsanak.  A megfelelő blogcím több megosztásra ösztönözhet a közösségi médiában, és emellett elősegítheti a jobb helyezést a keresőmotorok eredményoldalain (SERP). Éppen ezért fontos átgondolni a megkapó blogcím megalkotását, amely figyelembe veszi a kulcsszót, a célközönséget és az általános üzenetünket.

Átlagosan 10 olvasóból 8 csak a címet olvassa el és csupán 2 magát a cikket is. Egy tanulmány szerint a Facebook-felhasználók 70%-a csak a tudományos cikkek címét olvassa el, mielőtt hozzászólna. Ezért fontosak a blogcímek. A címmel ösztönözni kell a látogatókat arra, hogy elolvassák a teljes cikket, ne csak a címet.

A legjobb blogcímek egyértelműek, nem homályosak. Közvetlen nyelvezetet használnak, de tartalmaznak olyan érzelmes szavakat is, amelyek felkeltik az emberek kíváncsiságát, izgalmat keltenek bennük, tehát arra csábítják az olvasót, hogy kattintson a cikkre és olvassa el. 

És most nézzük a részleteket, mi kell a vonzó blogcím megalkotásához.

Blogírás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Versenytársak megfigyelése

Vegye nagyító alá a versenytársak tartalmát. Tanulmányozza inspirációként azokat a blogbejegyzéseket, amelyek a legtöbb figyelmet kapják (a kommentek, közösségi megosztások alapján), és gondolja át, mi teszi őket olyan vonzóvá az olvasó szemszögéből. Keressen olyan érdekes címeket bármilyen témából, amelyeket el szeretne olvasni és készítsen belőlük egy gyűjteményt. Vizsgálja meg, hogy milyen szavak és kifejezések vonzották be Önt. Gondolja végig, hogy be tudná e építeni ezeket a saját blogbejegyzéseibe.

Aztán keressen olyan blogcikkeket, amik érdektelen bejegyzéseknek tűnnek, és vizsgálja meg miért van ez.

A saját blogcímek elkészítésekor használja a megfigyeléseinek alapelveit. Ne feledje, hogy az üzleti versenytársai valójában nem az Ön SEO versenytársai.

Hatásos blogcím
Hatásos blogcím

7 hatásos blogcím képlet

Nézzük át, hogy milyen címszerkezetek bizonyulnak hatékonynak.

  • Számok a címsorban. A számok világos és pontos képet adnak az olvasóknak arról, hogy mit várhatnak el egy bejegyzéstől és bevonzzák őket. Például: 6 dolog, amit ne csinálj, ha boldog akarsz lenni.
  • Szuperlatívuszok használata. A túlzó kifejezések hasznosak az olvasók számára, és gyakran egy bizonyos tartalomkategóriát mutatnak be. Például: a 20 legjobb zenekar a fesztiválon.
  • Kérdésfeltevés a címben. Ha felteszünk egy kérdést a címben, az megadja az alaphangot, hogy a tartalom beszélgetős, előadásszerű lesz, ami mindig figyelemfelkeltő. Például: Miért köhög a kutyád?
  • Útmutató készítése. A leggyakrabban keresett kifejezés a Google-ban a “hogyan kell” típusú kifejezések. Az így kezdődő címsorok teljesítenek a legjobban a lekérdezések között. Például: Hogyan készítsünk gyorsan palacsintát?
  • Kapcsos zárójel használata. A blogcímben használt kapcsos zárójelbe írt utalás általában vizuális tartalomra hívja fel a figyelmet, és szinte mindig kattintást eredményez. Például: Hogyan készítsünk madáretetőt? {videó} .
  • A titok nagy “leleplezése” fogás használata. A titok olyan információ, amely egy adott időpontban csak korlátozott körben ismert. És ezt nyilvánosságra hozzuk a blogcikkel, tehát egy szűk körön kívül is megismerhetővé válik, ami mindig vonzó az olvasók számára. A nagy leleplező címet akkor használjuk, ha olyan megosztanivalónk van, ami konkrétan megfogalmazott problémára ad tűpontos választ, tanácsot. Például: 5 titok, amit már a gimiben megtanultam a társkeresésről.
  • Alliteráció, szójáték. Egy cím az alliterációtól fülbemászóvá válhat. Egy alliterációban az egymást követő szavak első hangzója azonos. Az alliteráció egy népszerű stratégia az izgalmas címek megalkotásához, nem csupán a poétika egyik eszköze. Például: Csenevész csellengő csemeték eltűnése. Egy szójáték, ami egyben szellemes is, segíthet felhívni az olvasóközönség figyelmét. Például: a szörny elszörnyedt magától.

Blogírás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Célközönség ismerete

A célközönség ismerete többet jelent annál, mint az életkoruk, a demográfiai és az érdeklődési körük azonosítása. Annak érdekében, hogy bevonzhassa őket az Ön által választott blogcímekkel, meg kell tanulnia beszélni a mindennapi nyelvükön. Ha, például, kezdő szintű varrótanfolyamról fog írni rövid oktatóanyagokat, akkor nem szabad szakzsargonnal teletűzdelnie a blogcikkeket, hanem egyszerűen kell fogalmaznia, mert kevésbé érzik a témát megfélemlítőnek a kezdők.

Online blogcím-generátor használata

Számos eszköz segíthet potenciális blogbejegyzés-címsorok megírásában, vagy esetleg inspirációt, ötleteket adhatnak. Ezek az eszközök rendkívül hasznosak lehetnek a címötletek megalkotásában, mivel több potenciális fülbemászó címet kínálnak fel. 

A generátornak egyszerűen csak adjon meg bizonyos alapelemeket, mint például a kulcsszót, a tartalmi kategóriát vagy akár az érzelmeket, amelyeket a címmel meg szeretne ragadni, és kérje le az ötletlistát. A generátor segítségével több száz lehetséges címötlet közül választhat. Ez egy hatékony módja annak, hogy gyorsan szerezzen ötleteket a magával ragadó blogcímhez.

Hassunk az olvasók érzelmeire

A legjobb címsorok valamilyen érzelmi vonzerővel bírnak, gyakran használnak egyes bloggerek “erős szavakat” ennek eléréséhez, mint például a “mai, azonnal, gyorsan, egyszerű, legjobb, ingyenes”. Ezek a szavak megnyugtatják az olvasókat, mert azt sugallják, hogy a címben szereplő felvetés átültetése a gyakorlatba az olvasók problémáira könnyű, gyors megoldást jelent. Ezekkel a szavakkal az olvasó azon vágyára koncentrálunk, hogy a dolgokat gyorsan és egyszerűen meg tudja majd oldani. 

Az érzelmek a viselkedés erőteljes mozgatórugói. Az érzelmeket módosító szavak használata a címekben vonzó az olvasók számára, mert előre tudatják velük, hogy milyen érzésekre számíthatnak a blogbejegyzés olvasása közben.

A címben szereplő érzelmi környezet megteremtése sokkal fontosabb, mint maga az érzelem pontos kifejtése bizonyos szavakkal. Az érzelmeket olyan megfelelő szinonímákkal írjuk le, teremtsük meg a hangulatot, amikkel az olvasókban pont azt az érzést kelthetjük már a cikk elolvasása előtt, mint rákattintás után.

Blogcím írása
Blogcím írása

Kerüljük a clickbait-et

A clickbait-et “kattintáscsalinak” is nevezik, mert eltúlzott, megdöbbentő állításokkal kattintásra csábítja az olvasókat. Valójában eltorzítják a tényleges blogtartalmat. A clickbait-et szenzációhajhász, kattintásvadász internetes tartalomként fordítjuk le, azokra a címekre utal, amiknek elsődleges funkciója nem az információátadás, hanem pusztán annyi, hogy az internetező kattintson, és ezzel növelje az adott oldal kattintásszámát.

A valóban kattintásra érdemes címek felkeltik a figyelmet, és pontosan megfogalmazzák azt, amiről az olvasó fog olvasni a blogcikkben. A clickbait címsorok ezzel szemben sokkot, félelmet vagy túlzást használnak, hogy minél több olvasót vonzanak be. Gyakran félrevezetőek és hiperbolizálják (eltúlozzák) egy cikk tartalmát.

A clickbait címmel az a veszély fenyeget, hogy az olvasók csalódottnak vagy megtévesztve érzik magukat a cikk miatt. Ahelyett, hogy sokkolnánk olvasóinkat clickbait-el vagy eltúloznánk a blogcikk főbb pontjait és hiúsági kérdést csinálnánk az átkattintási arányból (CTR), hozzunk létre őszinte, valódi tartalmú címeket, amelyek tényleges értéket ígérnek az olvasóközönségnek.

Blogírás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Kulcsszó a robotoknak

Nem csak az olvasókat kell lenyűgöznie a címsorokkal, hanem a Google-t, pontosabban a Google robotjait, hogy könnyebben elolvassák és megértsék, miről szól a bejegyzés. A keresőknek szóló title mindig egy rövidített változata a nagybetűs címnek, mert a robotoknak így is kiderül, hogy miről lesz szó. A meta title a robotoknak mutatja meg az adott oldal témáját, ezzel segítve annak feltérképezését és megértését. Ennek maximális hossza 50-60 karakter lehet, ennél hosszabb szöveg esetén a Google levágja a fennmaradó részt.

Általános szabály, hogy az elsődleges kulcsszót (ragozatlan formában) a lehető legközelebb kell elhelyezni a cím elejéhez. Azzal, hogy előre tesszük, tudatjuk a Google-lal és az olvasókkal is, hogy ez a bejegyzés fő témája. Ha belefoglaljuk a fókusz kulcsszót a bejegyzés H1 részébe, ami a bejegyzés címe,  segíthet a keresőmotoroknak a blog céljáról tájékozódni. 

A H1 fejléccímkék segíthetnek struktúrát adni egy tartalomnak, és felhívhatják a figyelmet a tartalom legfontosabb témáira,  kulcsszavaira. A Google robotok a weboldalak feltérképezésével találják meg a felhasználóknak felkínálandó tartalmat. Ennek során elemzik a szöveget, a képeket és más elemeket, hogy megértsék, miről szól az adott oldal. Tehát amikor szöveget helyezünk el egy fejléccímkében, ezzel jelezzük, hogy ez a szöveg fontos, és a Google robotok ezek alapján határozzák meg az oldal kontextusát, ami aztán segít a Google-nek a megfelelő találatokat felszolgálni az internetezőknek, minket pedig minél előbbre sorolni.

Gyakori kérdések


A cím meghatározza a cikk tartalmát?

A jó cím néhány szóban elmondja, hogy miről fog szólni a bejegyzés. A címsor pontosan leírja, hogy miről fog Ön beszélni a blogcikkében, nem lehet ködösíteni, mert az olvasóknak fogalmuk sem lesz a tartalomról, hogy mit várhatnak a cikktől.   A mai internetes világban az emberek konkrét tartalmakat keresnek, konkrét válaszokat várnak kérdéseikre, és a címnek ezt tükröznie kell. 

Mik a legjobban teljesítő blogcímek?

Felmérések szerint a 10 legjobban teljesítő blogbejegyzés közül 7-ben szerepel szám a címben. Az ilyen blogok átlagosan 206%-kal nagyobb forgalmat bonyolítanak le, mint egy átlagos blogbejegyzés. Vonzóbbak, mert meghatározott, átlátható szerkezettel rendelkeznek.

Számos kulcsszó használható a címben?

Soha ne írjon sok kulcsszót a címekbe. Ha magasabb organikus helyezést kíván elérni, akkor minden címhez EGY kulcsszót használhat, valamint az elsődleges kulcsszóhoz kapcsolódhat egy másodlagos kulcsszó. 

Vannak-e etikai megfontolások a figyelemfelkeltő blogcímek készítésekor?

Készítsen olyan címeket, amelyek pontosan tükrözik a tartalmat, kerülje a szenzációhajhász (clickbait) vagy a félrevezető taktikát, amelyek alááshatják az olvasóközönsége bizalmát, és veszélyeztethetik a márkája hitelességét.

Mit írjunk meg először: a blogot vagy a blogcímet?

Ez olyan, mint a tyúk-tojás kérdése. Vannak, akik szeretik megírni a teljes bejegyzést először, majd visszamennek, és írnak egy ütős blogcímet, amely tükrözi az általuk írt tartalmat. Mások szeretik először megírni a címet, majd a cím köré építik fel a tartalmat. Nincs jó vagy rossz választás. Mindenkinek más jön be, személyiségfüggő, hogy hogyan szeretünk címet írni.

Melyek a rossz blogcímek jellemzői?

Rosszul megfogalmazott a cím, ha szenzációhajhász, kattintásvadász (clickbait), száraz, unalmas, homályosan megfogalmazott, túl hosszú, túl sok kulcsszót tartalmaz, több gondolatot vet fel egyszerre, ami zavaró lehet.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje